Αφροποιητής, χτυπητήρι ή μιξεράκι; Όπως και να το πεις, είναι χρήσιμο!

Φήμες λένε, πως για να πετύχει κανείς παχύρευστο & παγωμένο αφρόγαλα, που δεν χάνεται μέσα στον καφέ, θα πρέπει να έχει γνώσεις barista. Το μύθο αυτό έρχεται να καταρρίψει ο αφροποιητής, ένα μικροσκοπικό gadget που μεταφέρεται παντού. Μπορούμε να παρασκευάζουμε πανεύκολα αφρόγαλα και με ελάχιστο χρόνο και χρήμα!

Είναι γεγονός πως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ευκαιρία αλλά και τη διάθεση να αγοράσουν επαγγελματική εσπρεσιέρα, να αρχίζουν τους πειραματισμούς με αυτή και να μάθουν πως να παρασκευάζουν το τέλειο αφρόγαλα για τον καπουτσίνο τους. Επίσης, πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να έχουν τον καπουτσίνο τους σε χρόνο ρεκόρ χωρίς αυτό να συνεπάγεται με άσκοπες καθημερινές σπατάλες.

Τη λύση στην παραπάνω εξίσωση δίνει ο αφροποιητής. Το gadget αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο, από ένα μικροσκοπικό ραβδομπλέντερ με έναν αναδευτήρα σπιράλ στην άκρη. Η κατασκευή του συνήθως αποτελείται από ένα μοτέρ με μπαταρίες που προστατεύεται από πλαστικό ή ατσάλινο περίβλημα, με ένα κουμπί λειτουργίας και μια λεπτή μεταλλική βέργα που καταλήγει στο σπιράλ. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του, ο αναδευτήρας πάλλεται και περιστρέφεται με ταχύτητα.

Με την βοήθεια του αφροποιητή, μπορούμε να παρασκευάσουμε:

Αφρόγαλα

Ίσως ο πιο συνηθισμένος λόγος για να αγοράσει κάποιος αφροποιητή, είναι για να παρασκευάζει σπιτικό αφρόγαλα (κρύο ή ζεστό) για τον καπουτσίνο του. Η συγκεκριμένη αγορά είναι μια πολύ έξυπνη κίνηση, καθώς μπορεί να μας γλιτώσει από την αγορά μιας μηχανής καφέ εσπρέσο η οποία ναι μεν περιέχει ακροφύσιο με ατμό για την παρασκευή αφρόγαλου, αλλά μπορεί να παρασκευάσει μόνο ζεστό αφρόγαλα. Επιπλέον, η μηχανή δεν μπορεί να λειτουργήσει σε μέρη που δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και είναι σχεδόν απίθανό να μπορούμε εύκολα να την έχουμε μαζί μας από στο σπίτι, στο γραφείο, στο εξοχικό ή σε κάποιο ταξίδι.

Για ζεστό αφρόγαλα

  •  Ζεσταίνουμε το γάλα είτε στο φούρνο μικροκυμάτων, είτε στην εστία. Δεν το βράζουμε, γιατί θα «κόψει» και θα καταστραφεί το αφρόγαλα.
  •  Γεμίζουμε το 1/3 - ½ της μεταλλικής καράφας
  • Το χτυπάμε με τον αφροποιητή για 30'' - 1΄
  • Προσθέτουμε το αφρόγαλα στον καφέ

Για κρύο αφρόγαλα

  • Φροντίζουμε να έχουμε μεταλλικό ποτήρι σέικερ και καλά παγωμένο γάλα
  • Χτυπάμε με τον αφροποιητή για 1'
  • Προσθέτουμε το αφρόγαλα πάνω από τον καφέ μας σε κουτάλι ή από το σκεύος με κυκλικές κινήσεις.

Σαντιγί

Μια άλλη πολύ σημαντική εφαρμογή του αφροποιητή, είναι στην παρασκευή σαντιγί. Αντί να βγάζουμε κάθε φορά το μπλέντερ από το ντουλάπι και να πλένουμε τα εξαρτήματα μόνο και μόνο για να φτιάξουμε λίγη σαντιγί που θα συνοδεύσει απολαυστικά το παγωτό μας ή οτιδήποτε άλλο. Με τον αφροποιητή μπορούμε απλά να  «χτυπήσουμε» την παγωμένη κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη και μετά τη χρήση θα το ξεπλύνουμε μόνο με λίγο ζεστό νερό. Φυσικά, ανάλογα με την ποσότητα της σαντιγί που θα  θέλουμε να παρασκευάσουμε, θα αυξηθεί και ο χρόνος που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον αφροποιητή, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξουμε ακόμα και με τον αφροποιητή, γιατί αν χτυπήσουμε πολύ την κρέμα υπάρχει ο κίνδυνος να μας «κόψει».

Σως και ντρέσινγκ για σαλάτες

Ο αφροποιητής μπορεί να μας φανεί χρήσιμος και σε άλλη μια περίπτωση. Στην παρασκευή σως και ντρέσινγκ. Αντί να πιάνεται ο αγκώνας μας από το χτύπημα με τον αβγοδάρτη, θα πατάμε απλά ένα κουμπί και ο αφροποιητής θα κάνει όλη τη δουλειά. Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι ένα βαθύ δοχείο, για να αποφύγουμε το πιτσίλισμα. Επιπλέον, με το βαθύ σκεύος επιτυγχάνεται και καλύτερη ομογενοποίηση των υλικών μας.

Αυτή η διαδικασία μπορεί ναι μεν να γίνει και με ένα ραβδομπλέντερ, αλλά και σε αυτή την περίπτωση το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ηλεκτρισμό. Επίσης, είναι πιο επίπονο στο  καθάρισμα και καταλαμβάνει περισσότερο χώρο σε σχέση με τον υπέρελαφρο και μικροσκοπικό αφροποιητή.

Η ικανότητα ομογενοποίησης που προσφέρει ο αφροποιητής δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά που προορίζονται για σαλάτες και θα δώσουν γεύση στα λαχανικά. Επίσης, έχει εξίσου καλή εφαρμογή και σε πιο πολύπλοκες σάλτσες( π.χ. BBQ), που είναι πιο υδαρή και περιέχουν όμως αρκετά υλικά τα οποία χρειάζονται καλή ανάμιξη, ώστε να αναδειχθεί η γεύση τους.

Αυγά

Επίσης ο αφροποιητής μπορεί να χτυπήσει αυγά σε ομελέτα.Ωστόσομ καλό θα ήταν να μην επιχειρήσουμε να παρασκευάσουμε μαρέγκα γιατί χρειαζόμαστε μεγάλη ισχύ για να έχουμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Άλλες χρήσεις

Τέλος ο αφροποιητής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή φραπέ, ζεστού nescafe και σοκολάτας. Επίσης στα Smoothies με γιαούρτι, αλλά και για τη σωστή ανάμειξη των συστατικών σε ζωμούς και σάλτσες που έχουμε δέσει με αλεύρι και θέλουμε να έχουν σβώλους. Το μέγεθός του και η απουσία τροφοδοσίας μέσω καλωδίου, τον καθιστά ιδανικό για να αναδεύσουμε υγρά που βρίσκονται σε βαριές κανάτες και δύσκολα μετακινούνται ή σε κατσαρόλες για ζεστές οι κρύες δημιουργίες.

Εν τέλη, ο αφροποιητης είναι ένα gadget που ίσως υποτιμούσαμε γιατί μπορεί να μην φανταζόμασταν τις εφαρμογές που έχει στην καθημερινότητά μας μέσα στην κουζίνα. Η χρήση του, όχι μόνο θα μας γλιτώσει από κόπο και χρόνο, αλλά από χρήμα και σπατάλη πολύτιμης ενέργειας.

 

#ΚΑΦΕΣ-ΤΣΑΙ