Καλοκαιρινό σνακ: Σπιτική παγωτένια μπάρα γιαουρτιού με γκρανόλα!

Με επικάλυψη φρούτων, με στρώσεις φρούτων σαν παρφέ, μέσα σε παγοθήκη, παγωμένο σε ξυλάκια γρανίτας ή σε λαχταριστά κομματάκια πάνω σε smoothies, το παγωμένο γιαούρτι είναι ότι πιο απολαυστικό, συνάμα αθώο θα δοκιμάσουμε φέτος το καλοκαίρι.

Επιλέγουμε γιαούρτι με όλα του τα λιπαρά, καθώς τα light γιαούρτια θα κάνουν τις μπάρες μας σαν παγωμένο κρύσταλλο, πολύ δύσκολο στο σπάσιμο. Όσον αφορά στο γλυκαντικό, ανάλογα με το πόσο γλυκιά είναι η γκρανόλα μας, επιλέγουμε αν θα προσθέσουμε ή θα αφαιρέσουμε γλύκα.

Τέλος, αν έχουμε παιδιά στο σπίτι, το σπάσιμο μιας μεγάλης πλάκας γιαουρτιού σε κομματάκια, θα τους φανεί ως ένα πάρα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι το οποίο θα είναι στη συνέχεια έτοιμα να απολαύσουν σαν παγωτό.

granbar

Υλικά (για 8)

  • 2 κούπες γιαούρτι, όχι light

  • ¼ κούπες γλυκαντικό, καστανή ζάχαρη ή μέλι

  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 1/8 κ.γ. αλάτι

  • ¾ κούπας σταφύλια χωρίς κουκούτσια, κομμένα στα τέσσερα ή σταφίδες

  • ¾ κούπας γκρανόλα

Εκτέλεση

  1. Στρώνουμε σε αντικολλητικό ταψί, χαρτί ψησίματος. (Βεβαιωνόμαστε πως χωράει στην κατάψυξη, ειδάλλως στρώνουμε 2 μεγάλα πιάτα.)

  2. Σε μια μπασίνα, αναμιγνύουμε το γιαούρτι, το γλυκαντικό, τη βανίλια και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.

  3. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας σιλικόνης, στρώνουμε το μείγμα στο ταψί, φροντίζουμε ώστε να έχεις πάχος 1 ½ cm (να μην ξεπερνά σε πάχος τα τοιχώματα του ταψιού). Πασπαλίζουμε τα σταφύλια (ή σταφίδες) και τη γκρανόλα σε όλη την επιφάνεια του γιαουρτιού.

  4. Τοποθετούμε το ταψί την κατάψυξη, μέχρι να παγώσει καλά το μείγμα μας, για περίπου τέσσερις ώρες. Έπειτα αναποδογυρίζουμε το ταψί σε μια επιφάνεια κοπής, αφαιρώντας το αντικολλητικό χαρτί.

  5. Κόβουμε με μαχαίρι ή σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια και σερβίρουμε αμέσως ή τα επανατοποθετούμε στην κατάψυξη μέσα σε αεροστεγές τάπερ. Εκεί μπορούν να διατηρηθούν έως και πάνω από δύο μήνες.

Ελπίζουμε να δοκιμάσετε αυτή την απολαυστική καλοκαιρινή συνταγή, φυσικά μπορείτε να πειραματιστείτε - διατηρώντας βάση το γιαούρτι - προσθέτοντας για παράδειγμα διάφορα δημητριακά, ξηρούς καρπούς, φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα, σταγόνες μαύρης σοκολάτας, ξύσμα εσπεριδοειδών κ.α. !