Γευστικό και ελαφρύ πρωινό για την ημέρα των Χριστουγέννων

Μια τόσο σημαντική γιορτή όπως η ημέρα των Χριστουγέννων θα πρέπει να ξεκινάει από το πρωί. Έτσi, αντί να περιμένουμε την ώρα του εορταστικού τραπεζιού για να απολαύσουμε λιχουδιές, μπορούμε να ξεκινήσουμε την γιορτινή αυτή μέρα μ' ένα γευστικό και ελαφρύ πρωινό.

Αλμυρό κέικ με γλυκοπατάτα και σπανάκι

Υλικά

  • 1 μέτρια γλυκοπατάτα (2 κούπες σε κύβους)
  • 1/2 μέτριο κρεμμύδι σε κύβους
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • 2 κούπες σπανάκι σε κομματάκια
  • 220 γρ. ψωμί
  • 110 γρ. Τριμμένο κίτρινο τυρί που λιώνει
  • 1 κ.σ. φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • 5 μεγάλα αβγά
  • 1 1/2 κούπες γάλα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 90 βαθμούς. 
  2. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τη γλυκοπατάτα και το κρεμμύδι σε κύβους, προσθέτουμε ελαιόλαδο, 1/4 κ.γ. αλάτι και 1/4 κ.γ. πιπέρι. 
  3. Τα απλώνουμε σε αντικολλητικό ταψί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 18-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Βάζουμε το σπανάκι σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε εκεί το ζεστό μείγμα με τις πατάτες και τα κρεμμύδια. 
  5. Κόβουμε σε κύβους το ψωμί το προσθέτουμε και αυτό στο μπωλ  μαζί με 50 γρ. τυρί, το δενδρολίβανο, το σχοινόπρασο και ανακατεύουμε.
  6. Λαδώνουμε ένα ταψί, και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα. 
  7. Σε ένα  μπωλ χτυπάμε τα αυγά, το γάλα με το υπόλοιπο αλατοπίπερο και περιχύνουμε το ψωμί με το μείγμα.
  8. Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο καλυμμένο με μεμβράνη. 
  9. Την επόμενη ημέρα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 45 λεπτά. 
  10. Πριν τοποθετήσουμε το ταψί , πασπαλίζουμε με 50 γρ. τυρί και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
  11. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και σερβίρουμε.

Κεκάκια με βατόμουρο και τσάι γιασεμιού

Υλικά

  • 1 κ.σ. φύλλα τσαγιού με άρωμα γιασεμιού
  • 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 1/2 κούπα αλεύρι αμυγδάλου
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. baking powder
  • 6 κ.σ. βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 115 γρ. Κατεψυγμένα βατόμουρα
  • 115 γρ. Κατεψυγμένα σμέουρα
  • 3/4 κούπας και 2 κ.σ. κρέμα σαντιγί
  • ζάχαρη για επικάλυψη

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
  2. Θρυμματίζουμε τα φύλλα τσαγιού με τη βοήθεια ενός μπλέντερ, μέχρι να γίνουν σκόνη.
  3. Αναμιγνύουμε μέσα στον κάδο του μπλέντερ τη σκόνη τσαγιού, τα άλευρα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το baking powder.
  4. Έπειτα, προσθέτουμε το βούτυρο και δουλεύουμε το μείγμα με το μπλέντερ, μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που θυμίσει βρεγμένη άμμο.
  5. Προσθέτουμε 3/4 της κούπας κρέμα σαντιγί και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να έχουμε μια ομογενοποιημένο ζύμη. 
  6. Τη βγάζουμε από τον κάδο του μπλέντερ και ζυμώνουμε μέσα της τα βατόμουρα και τα σμέουρα.
  7. Αλευρώνουμε ένα καθαρό πάγκο εργασίας και ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη, σε πάχος περίπου 2,5 cm. 
  8. Με ένα μαχαίρι, κόβουμε τη ζύμη σε ορθογώνια παραλληλόγραμμα των 7,5 Χ 10 cm κι έπειτα τα κόβουμε πάλι διαγωνίως, στη μέση, σχηματίζοντας τρίγωνα.
  9. Μεταφέρουμε τα τρίγωνα σε αντικολλητικό ταψί και τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά ή για όλο το βράδυ.
  10. Όταν θέλουμε να ψήσουμε τα τρίγωνα, τα βγάζουμε από το ψυγείο και με ένα πινέλο σιλικόνης τα περνάμε με τις υπόλοιπες δύο κουταλιές της σούπας κρέμα σαντιγί και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
  11. Ψήνουμε στο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για περίπου 20 – 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Ψητή ομελέτα λαχανικών

Υλικά

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 220 γρ. Μετρίου μεγέθους μανιτάρια κομμένα στη μέση
  • 2 κούπες καρότα σε μπαστουνάκι
  • 140 γρ. Σπανάκι baby
  • 2 κούπες πατάτες σε κύβους
  • 1 κούπα ψητή κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
  • 2 κούπες κίτρινο τυρί που λιώνει, σε κομματάκια
  • 12 μεγάλα αβγά
  • 2 κούπες κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Λαδώνουμε ένα ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σοτάρουμε τα μανιτάρια, τα καρότα, ανακατεύοντας για περίπου πέντε λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθέτουμε το σπανάκι κι ανακατεύουμε, το αφήνουμε για περίπου πέντε λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του.
  4. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις πατάτες και τις κόκκινες πιπεριές.
  5. Ρίχνουμε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα, πασπαλίζουμε με τυρί και μαχχτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το αλάτι, πιπέρι και περιχύνουμε ομοιόμορφα.
  6. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει κι όταν βυθίζουμε το μαχαίρι μας στην ομελέτα να βγαίνει καθαρό.

Η ομάδα του COOZINA σας εύχεται όμορφες γιορτινές ημέρες! Συνεχίστε να είστε δημιουργικοί στην κουζίνα σας , η οποία αποτελεί ίσως το σημαντικότερο κεφάλαιο μέσα σε κάθε σπίτι. Έτσι, όσο πιο δημιουργικά την αξιοποιήσουμε τόσο πιο όμορφα θα νιώθουμε εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

#χριστουγεννα , #christmas