Ο πλήρης οδηγός για όσα θα πρέπει να ξέρεις για το Wok

Wok είναι το βασικό σκεύος μαγειρικής στην Κίνα και όχι μόνο! Σε όλη την Ασία χρησιμοποιείται για την καθημερινή προετοιμασία του φαγητού. Η ονομασία του αλλάζει από χώρα σε χώρα, όπως και το υλικό κατασκευής του. Μπορεί να κατασκευαστεί από χυτοσίδηρο, ανθρακοχάλυβα ή αλουμίνιο. Κάθε υλικό κατασκευής επηρεάζει την ταχύτητα θέρμανσης του σκεύους και κατ’ επέκταση την ταχύτητα μαγειρέματος. Η παράμετρος αυτή προσδίδει στο σκεύος τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και ορίζει το χρόνο ζωής του. Μπορεί ένα wok αλουμινίου να ανεβάζει πολύ γρήγορα θερμοκρασία, να είναι ελαφρύ και λεπτό αλλά να καταστρέφεται πιο εύκολα. Ένα μαντεμένιο wok ανεβάζει δύσκολα θερμοκρασία, σε σχέση με το αλουμινίου, την κρατάει περισσότερο, αλλά την χάνει και πολύ δύσκολα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ελέγξουμε εύκολα τη θερμοκρασία μαγειρέματος. Πιο αποτελεσματικό και πιο διαδεδομένο είναι το wok από ανθρακοχάλυβα, το οποίο λόγω του μετάλλου του, διαχέει καλύτερα τη θερμοκρασία, προσδίδοντας καλύτερα αποτελέσματα. Έχοντας υπόψη όλους τους παραπάνω παράγοντες, θα μπορέσεις να βρεις το κατάλληλο wok για σένα που θα ικανοποιεί τις ανάγκες σου και θα κάνει το αποτελεσματικό το μαγείρεμα σου.

Τι wok να πάρω; Το σωστό wok είναι αυτό που καλύπτει τις δικές σου ανάγκες! 

Οι πολλές επιλογές σε υλικό κατασκευής, σε λαβές και μεγέθη, σου προσφέρουν πληθώρα επιλογών για να βρεις το ιδανικό για εσένα. Στην κατηγορία wok του COOZINA θα βρεις το κατάλληλο σκεύος για σένα και στην τιμή που εσύ θέλεις. Είτε ξεκινάτε τώρα τους πειραματισμούς, είτε έχετε ήδη ένα και ψάχνετε να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας.

Τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά ενός wok -ο κοίλος πάτος σε συνδυασμό με την αυξανόμενη διάμετρο του όσο αυξάνει το ύψος του- το καθιστούν κατάλληλο για όλα τα είδη μαγειρέματος. Μπορείς να σωτάρεις, να σιγοψήσεις, να διατηρήσεις ζεστό κάποιο τρόφιμο, να τηγανίσεις, ακόμα και να καπνίσεις ένα υλικό. 

Η ευρεία χρήση του το καθιστά απαραίτητο, εντυπωσιακό και πολύ οικονομικό! 

Είναι οικονομικό το μαγείρεμα στο wok; Γιατί;

Το μαγείρεμα στο wok είναι οικονομικό επειδή με την προσθήκη ελάχιστης λιπαρής ύλης μπορείς να σωτάρεις σε υψηλή θερμοκρασία περισσότερα υλικά, κρατώντας τα ζουμερά. Πώς θα το πετύχεις αυτό; Σωτάρεις τα αρχικά υλικά, στη συνέχεια τα τοποθετείς στην άκρη του σκεύους και σωτάρεις τα επόμενα. Με τον τρόπο αυτό, τα πρώτα υλικά διατηρούνται ζεστά και έπειτα ανακατεύονται όλα μαζί, δίνοντας ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι το σχήμα του προστατεύει τα χέρια σας από εγκαύματα από καυτά λάδια.

Με τι λάδια μπορώ να μαγειρέψω στο wok μου;

Προτιμήστε πάντα λάδια με υψηλό βαθμό καπνισμού, ώστε να μην καίγονται από την υψηλή θερμοκρασία. Ιδανικά επιλέξτε κάποιο σπορέλαιο από καλαμπόκι ή φασόλι σόγιας ή λάδι από κανόλα ή λάδι από κουκούτσια σταφυλιού. Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, δεν έχει όμως υψηλό σημείο καπνισμού και θέλει πολλή προσοχή. Συχνά στην κινέζικη κουζίνα χρησιμοποιείται το σησαμέλαιο. Ωστόσο, πρέπει να αποφεύγετε να τηγανίζετε αποκλειστικά σε σησαμέλαιο, καθώς μπορεί να καεί και να χαλάσει το τελικό γευστικό αποτέλεσμα.

Πάντα όταν μαγειρεύετε σε wok, να προσθέτετε τα έλαια αφού έχει ζεσταθεί το σκεύος. Στη συνέχεια, προσθέτετε τα μπαχάρια, την πρωτεΐνη κρέατος και τέλος τα λαχανικά.

Ποια είναι τα συμπληρωματικά εργαλεία για μαγείρεμα σε wok;

Με τη βοήθεια των εξειδικευμένων εργαλείων και τη σωστή επιλογή του wok, μπορείτε να διευκολύνθείτε στο μαγείρεμά σας. Υπάρχουν ανοξείδωτες σπάτουλες και κουτάλες για εύκολο ανακάτεμα και σερβίρισμα, Επίσης, υπάρχουν ειδικές ανοξείδωτες σχάρες πάνω στις οποίες μπορούν να τοποθετηθούν προϊόντα, είτε για να διατηρηθούν ζεστά, είτε για να τα ψηθούν στον ατμό, αφού πρώτα τοποθετηθεί το καπάκι του wok! Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ,αν δεν έχεις ανοξείδωτη σχάρα,  μπορείς να ψήσεις στον ατμό με τα ειδικά καλάθια μπαμπού. Αν χρησιμοποιηθεί το σκεύος για βαθύ τηγάνισμα, χρησιμοποίησε μια ειδική ανοξείδωτη διχτυωτή κουτάλα αράχνη, θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο και θα μπορέσεις να αφαιρέσεις με ασφάλεια τα τηγανισμένα προϊόντα από το καυτό λάδι. Φρόντισε σε περίπτωση που έχεις αντικολλητικό σκεύος, να επιλέξεις εργαλεία σιλικόνης ή εργαλεία με άκρα σιλικόνης ώστε να μην τραυματιστεί το σκεύος. Σε περίπτωση που έχεις μαντεμένιο σκεύος, κράτα πάντα το χερούλι με μια υφασμάτινη πιάστρα ώστε να αποφύγεις να καείς! 

Εάν στο σπίτι σου δεν υπάρχει εστία αερίου, μη χάσεις την εμπειρία να μαγειρέψετε σε wok. Yπάρχουν ειδικά wok με επίπεδο πάτο που εφαρμόζουν σωστά στην ηλεκτρική σου εστία!

Για να σε βοηθήσουμε με το ξεκίνημα, μαγειρέψαμε για εσένα μια φανταστική συνταγή που και εσύ μπορείς να κάνεις εύκολα και να ξετρελάνεις τους καλεσμένους σου! 

Χοιρινό με sauce λίτσι και τραγανό ρύζι 

Για το χοιρινό

  • 6 τεμάχια αποξηραμένα μανιτάρια σιτάκε
  • 60 γρ. μπαμπού (κονσέρβα)
  • 2 τεμάχια φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος μόνο)
  • 1 ώριμη ντομάτα
  • 200 γρ. ψαρονέφρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 500 ml ζωμό (λαχανικών ή κοτόπουλου)
  • 40 γρ. νισεστέ και λίγο νερό επιπλέον για να το αραιώσουμε
  • Φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα όπως τσάιβ, κόλιανδρο, βασιλικό

Για το ρύζι

  • 200 γρ. ρύζι γιασμίν
  • Σπορέλαιο για deep fry                                                              

Για την μαρινάδα                                            

  • 1 γρ. αλάτι
  • 20 ml. ξύδι ρυζιού
  • 10 γρ. νισεστέ

Για τη sauce

  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. ξύδι ρυζιού
  • 30 γρ. ελαφριά σως σόγιας
  • αλάτι
  • 30 γρ. λίτσι ψιλoκoμμένο 

Εκτέλεση

Για το ρύζι

  1. Βράζουμε το ρύζι και έπειτα το απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί σε λεπτή στρώση. 
  2. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 ֯C για μισή ώρα περίπου, να στεγνώσει και να πάρει λίγο χρώμα. 
  3. Όταν κρυώσει, το σπάμε σε τετράγωνα κομμάτια των 6 εκατοστών, και τα διατηρούμε σε σκεύος με καπάκι.

Για το χοιρινό

  1. Μουσκεύουμε τα μανιτάρια με ζεστό νερό και τα αφήνουμε μισή ώρα.
  2. Τα πιέζουμε να φύγουν τα πολλά υγρά και έπειτα τα κόβουμε φέτες.
  3. Κόβουμε τα μπαμπού σε φέτες και τα μπλανσάρουμε (τα βυθίζουμε σε καυτό νερό για πολύ λίγο).
  4. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. 
  5. Κόβουμε την ντομάτα κονκασέ.
  6. Κόβουμε το χοιρινό σε λεπτές φέτες, προσθέτουμε τα υλικά της μαρινάδας και λίγο κρύο νερό και ανακατεύουμε καλά. 
  7. Αφήνουμε για μισή ώρα.
  8. Στο wok προσθέτουμε λίγο λάδι σε δυνατή φωτιά και σωτάρουμε το χοιρινό.
  9. Μόλις ασπρίσει το κρέας προσθέτουμε το σκόρδο το τζίντζερ, το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε καλά.
  10. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το μπαμπού,, και την ντομάτα, προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε τσίλι αν μας αρέσουν οι πιο πικάντικες γεύσεις.
  11. Ανακατεύουμε καλά και όταν ζεσταθούν τα υλικά προσθέτουμε τον ζωμό.
  12. Αραιώνουμε το νισεστέ με το νερό και το προσθέτουμε σταδιακά στο wok την ώρα που βράζει έως ότου έχουμε την πυκνότητα που θέλουμε.
  13. Αδειάζουμε το φαγητό μας σε σκεύος που να το διατηρεί ζεστό.
  14. Ζεσταίνουμε λάδι στη φριτέζα μας έως τους 200 ֯C.
  15. Ρίχνουμε τα αποξηραμένα κομμάτια ρυζιού στην φριτέζα για περίπου ένα λεπτό και όταν σκάσουν και πάρουν χρυσαφί χρώμα τα αφαιρούμε και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για τη sauce

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα μπολ.

Για το Σερβίρισμα

  • Σερβίρουμε το ρύζι και το χοιρινό και τελευταία στιγμή βάζουμε τη sauce πάνω στο τραγανό ρύζι.

Στο COOZINA προμηθεύουμε σε ερασιτέχνες, σπουδαστές αλλά και επαγγελματίες μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής με σύγχρονα υλικά και εργαλεία στις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Αν θέλεις και εσύ να μαθαίνεις πρώτος για προσφορές και νέα προϊόντα, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και εγγραφή στο πιο… «νόστιμο» newsletter!

Έχεις απορίες; Το τηλεφωνικό μας κέντρο είναι στη διάθεσή σου για να σου τις λύσει όλες!

Τηλεφώνησε μας στο 210 3235 755,  Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00-18:00.