Μπες σε εορταστική διάθεση με 5 χειμωνιάτικα cocktails

Τι καλύτερο από ένα χειμωνιάτικο cocktail για να ξεκινήσει καλά η εορταστική περίοδος!  Ποτέ δεν είναι αργά για να δοκιμάσουμε νέες συνταγές για απολαυστικά κοκτέιλς και να διαλέξουμε ποιο είναι αυτό που θα φτιάξουμε στο γιορτινό τραπέζι και θα εντυπωσιάσουμε τους πάντες!

Αφρώδης οίνος με κράνμπερι και λικέρ πορτοκάλι 

Υλικά

  • 30 – 60 ml χυμό κράνμπερι 
  • 30 ml λικέρ πορτοκάλι
  • παγωμένη σαμπάνια ή prosecco
  • φρέσκα κράνμπερι 

Εκτέλεση 

  1. Γεμίζουμε ένα ποτήρι σαμπάνιας με 30 έως 60 ml χυμό κράνμπερι και 30 ml λικέρ πορτοκάλι
  2. Συμπληρώνουμε με σαμπάνια ή prosecco και γαρνίρουμε με κράνμπερι.
     

Ζεστό αρωματικό κρασί με τζίντζερ και φρουτα

Υλικά 

Για το ζεστό κρασί: 

  • 4  λιωμένες φέτες τζίντζερ μισού εκατοστού,   
  • 12  γαρίφαλα (μπαχαρικό) 
  • 6 μπαχάρια 
  • 8 κούπες μηλίτη ή αφιλτράριστο χυμό μήλου
  • 2 κούπες φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 1/3 κούπας μέλι
  • 1 μετρίου μεγέθους πορτοκάλι, κομμένο σε φέτες μισού εκατοστού 
  • 1 μετρίου μεγέθους μήλο, κομμένο κατά πλάτος, σε φέτες  μισού εκατοστού 
  • 1 μετρίου μεγέθους λεμόνι, κομμένο σε φέτες μισού εκατοστού
  • 4 (8 cm) ξυλάκια κανέλας

Για το σερβίρισμα 

  • μπέρμπον, μπράντι ή παλαιωμένο ρούμι
  • ξυλάκια κανέλας

Εκτέλεση 

  1. Βάζουμε το λιωμένο τζίντζερ, τα γαρίφαλα και τα μπαχάρια σε διπλό λεπτό ύφασμα και το δένουμε με σκοινί ώστε να σχηματίσουμε ένα μικρό πουγκί. 
  2. Έπειτα τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, χωρίς να έρθουν σε σημείο βρασμού, για περίπου 1 ώρα.
  3. Σερβίρουμε σε κούπες και προσθέτουμε 50 ml επιπλέον λικέρ πορτοκάλι, αν θέλουμε να νιώθουμε πιο έντονα τη γεύση του. 
  4. Γαρνίρουμε με ξυλαράκια κανέλας.

Σναπς μέντας με ginger beer και βότκα

Υλικά 

  • θρυμματισμένος πάγος
  • 50 ml βότκα 
  • 25 ml σναπς μέντας
  • 300 ml παγωμένη ginger beer 
  • φρέσκα φύλλα μέντας και θρυμματισμένα ζαχαρωτά μπαστουνάκια για γαρνίρισμα 

Εκτέλεση 

  1. Γεμίζουμε μια κούπα (χάλκινη κατά προτίμηση), με θρυμματισμένο πάγο. 
  2. Προσθέτουμε 50 ml βότκα και 25 ml σναπς μέντας και ανακατεύουμε. 
  3. Συμπληρώνουμε με ginger beer και ανακατεύουμε άλλη μια φορά.
  4. Γαρνίρουμε με τα φρέσκα φύλλα μέντας και τα θρυμματισμένα ζαχαρωτά μπαστουνάκια. 

Χιλιανό μπράντι με εσπρέσο και μπαχαρικά

Υλικά 

  • 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κούπα κρύο νερό
  • 2 γαρίφαλα (μπαχαρικό)
  • 4 ξυλάκια κανέλας
  • 4 κούπες γάλα πλήρες
  • 1 1/2 κούπα κρύο καφέ εσπρέσο 
  • 1 1/2 κούπα χιλιανό μπράντι (pisco)
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση 

  1. Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τα ξυλάκια κανέλας και τα γαρίφαλα σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνουμε να βράσουν.
  2. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα σιρόπι. 
  3. Το απομακρύνουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. 
  4. Μεταφέρουμε το σιρόπι σε μια μεγάλη κανάτα μαζί τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το γάλα, τον καφέ, το μπράντι, τη βανίλια και ανακατεύουμε. 
  5. Σκεπάζουμε με μεμβράνη ή το μεταγγίζουμε σε γυάλινο μπουκάλι. Το βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες ή για ένα ολόκληρο βράδυ μέχρι να κρυώσει καλά και να αναδειχθούν καλύτερα τα αρώματα των μπαχαρικών.
  6. Για να σερβίρουμε, βάζουμε μισή κούπα από το μείγμα μας σε ένα low ball ποτήρι και σερβίρουμε με χριστουγεννιάτικα μπισκότα, τσουρέκι ή με κέικ με γέμιση γλασαρισμένων φρούτων. 

Αφρώδης οίνος με λικέρ αχλάδι

Υλικά

  • 750 ml παγωμένο prosecco ή οποιονδήποτε ξηρό αφρώδη οίνο
  • 1 1/2 κούπες παγωμένο λικέρ αχλάδι
  • 1/4 κούπας φρέσκο χυμό λεμόνι
  • 3 μέτρια σε μέγεθος αχλάδια, χωρίς τα κουκούτσια τους, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 1/2 κούπας παγωμένη σόδα
  • πάγο

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κανάτα, αναμιγνύουμε το prosecco, το λικέρ αχλάδι, το χυμό λεμόνι και τις φέτες αχλαδιού. 
  2. Συμπληρώνουμε με σόδα και σερβίρουμε με ή χωρίς πάγο. 

Ρούμι με άρωμα καρύδας 

Υλικά

  • 1 1/4 κούπας νερό
  • 3 ξυλάκια κανέλας
  • 8 κρόκοι αυγών
  • 1 κονσέρβα γάλα καρύδας
  • 1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα
  • 1 κονσέρβα κρέμα καρύδας
  • 1/2 κ.γ. ξύσμα λάιμ
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 λίτρο λευκό ρούμι 

Εκτέλεση

  1. Σιγοβράζουμε το νερό μαζί με τα ξυλάκια κανέλας για περίπου 5’ και έπειτα το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. 
  2. Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε τους κρόκους για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν κρέμα.
  3. Προσθέτουμε το γάλα καρύδας και χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό. 
  4. Έπειτα, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και την κρέμα καρύδας. Χτυπάμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα πηχτό δεμένο μείγμα.
  5. Αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας από το νερό.
  6. Έπειτα προσθέτουμε το νερό στο μπλέντερ, μαζί με το ξύσμα, τη βανίλια, το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα μας.
  7. Μεταγγίζουμε σε κανάτα ή σε γυάλινα μπουκάλια, 
  8. Προσθέτουμε το ρούμι και τα ξυλάκια κανέλας.
  9. Συντηρούμε στο ψυγείο και ανακινούμε καλά, κάθε φορά που θέλουμε να σερβίρουμε.

Αυτές τις γιορτές, ακόμα και αν δε μπορέσουμε να απολαύσουμε το ποτό μας έξω, είναι βέβαιο πως μπορούμε να το προετοιμάσουμε και να το ευχαριστηθούμε στο προσωπικό μας χώρο. 

Απολαμβάνουμε υπεύθυνα και με μέτρο. Άλλωστε το αλκοόλ αποτελεί ένα ολόκληρο ξεχωριστό κεφάλαιο στην κουλτούρα της γαστρονομίας


#χριστουγεννα , #christmas