Οι κουραμπιέδες,αλλιώς! 3 εναλλακτικές συνταγες που θα κάνουν τη διαφορά!

Επειδή ο φετινός εορτασμός των Χριστουγέννων θα είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας, ας αλλάξουμε τις κλασικές μας συνήθειες, σπάζοντας τις παραδόσεις. Ανακαλύπτουμε μαζί λαχταριστές συνταγές, οι οποίες θα μεταμορφώσουν το κλασικό γλυκό των εορταστικών ημερών, τον αγαπημένο μας κουραμπιέ!

Κουραμπιέδες με μαστίχα

Υλικά

  • 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
  • 1 3/4 κούπες βούτυρο
  • 2 κρόκους αβγού
  • 1 κ.γ. λικέρ μαστίχας
  • 1 κ.γ. μαστίχα Χίου σε σκόνη
  • 1 κ.σ. baking powder
  • 1 κούπα αμύγδαλα
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 450 γρ. ζάχαρη άχνη για επικάλυψη

Εκτέλεση

  1. Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί, απλώνουμε τα αμύγδαλα και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου δέκα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. 
  2. Έπειτα, τα τεμαχίζουμε με ένα μαχαίρι, όχι σε πολύ μικρά κομμάτια, τα θέλουμε χονδροκομμένα.
  3. Με τη βοήθεια του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, για περίπου δέκα λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα αφράτο λευκό μείγμα που να μοιάζει στην όψη με σαντιγί.
  4. Μετά προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους.
  5. Προσθέτουμε τη σκόνη μαστίχας και το λικέρ μαστίχας και ανακατεύουμε.
  6. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας καλά. Ίσως να μην χρειαστεί να προσθέσουμε όλο το αλεύρι, θα καταλάβουμε πότε θα πρέπει να σταματήσουμε να προσθέτουμε και άλλο όταν θα έχουμε ένα μαλακό και βουτυρώδης μείγμα.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Με ένα κουτάλι του γλυκού, παίρνουμε κομμάτια πάχους περίπου των δυόμισι εκατοστών και με τις παλάμες μας τα πλάθουμε σε μπαλάκια. 
  8. Τα πατάμε ελαφρά για να μένουν σταθερά πάνω στο ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος.
  9. Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και τα αφήνουμε στην άκρη για περίπου πέντε λεπτά.
  10. Όταν είναι ακόμη ζεστά αλλά όχι καυτά, απλώνουμε ζάχαρη άχνη σε ένα ταψί μέχρι να έχουμε ένα παχύ στρώμα. 
  11. Τοποθετούμε τα κουραμπιεδάκια στη σειρά πάνω από τη ζάχαρη άχνη και τα καλύπτουμε με ζάχαρη άχνη. 
  12. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Δεν τα μετακινούμε από το ταψί γιατί θα θρυμματιστούν.
  13. Όταν είναι έτοιμα τα μεταφέρουμε σε γιορτινή πιατέλα και τα  πασπαλίζουμε με έξτρα ζάχαρη άχνη

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Υλικά

  • 300 γρ. βούτυρο
  • 125 γρ. ψημένα αμύγδαλα χονδροκομμένα
  • 110 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 500 γρ. αλεύρι
  • 1/2 κ.γ. baking powder
  • 160 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
  • 1/4 κούπας μπράντι

Για το γλάσο

  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 ml γάλα
  • 10 ml μπράντι

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη άχνη στο μίξερ, μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε τα ψημένα αμύγδαλα (βλέπουμε την προηγούμενη συνταγή για τον τρόπο ψησίματος) και τη σοκολάτα κουβερτούρα.
  3. Έπειτα αναμιγνύουμε το αλεύρι με το baking powder κι έπειτα προσθέτουμε το μπράντι.
  4. Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Αφού σφίξει την ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος 1 cm και χρησιμοποιούμε κουπ-πατ για μπισκότα, επιλέγουμε το μέγεθος που επιθυμούμε. Αν δεν έχουμε κουπ-πατ μπορούμε να σχηματίσουμε τα κλασικά μπαλάκια ή να χρησιμοποιήσουμε ένα ποτήρι για να κόψουμε τη ζύμη σε δίσκους.
  5. Ψήνουμε σε αντικολλητικό ταψί για 15 - 29 λεπτά , στους 170 βαθμούς, μέχρι να πάρουν χρώμα.
  6. Για να προετοιμάσουμε το γλάσο σοκολάτας, βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπεν μαρί και τα αναμιγνύουμε καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
  7. Έπειτα, τους αφήνουμε να κρυώσουν και τους περιχύνουμε με το γλάσο. 
  8. Αφήνουμε τη σοκολάτα να σταθεροποιηθεί και έπειτα τους αποθηκεύουμε σε κάποιο όμορφο δοχείο.

Κουραμπιέδες με πορτοκάλι

Υλικά

  • 1 κιλό βούτυρο
  • 1 1/2 κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κρόκους αυγών
  • 2 κιλά αλεύρι
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 3 κ.σ. χυμό πορτοκάλι

Εκτέλεση

  1. Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να μαλακώσει.
  2. Το χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Προσθέσουμε 1/2 κούπας ζάχαρη και το δουλεύουμε για περίπου 5 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τους κρόκους αυγών και το χυμό πορτοκάλιου και τα χτυπάμε καλά , μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
  4. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και τη μαγειρική σόδα στο μείγμα κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  5. Σχηματίζουμε στρογγυλές μπαλίτσες και τις πιέζουμε στο κέντρο για να μπορούν να σταθούν.
  6. Τοποθετούμε τα κουραμπιεδάκια σε αντικολλητικά ταψί και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  7. Αφού βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, παίρνουμε τα κουραμπιεδάκια και τα αφήνουμε σε μια στεγνή και καθαρή επιφάνεια, τα πασπαλίζουμε με με τη ζάχαρη άχνη.
  8. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Καλές γιορτές γεμάτες ευχάριστες εκπλήξεις και πολλά ακόμη όμορφα συναισθήματα!

#χριστουγεννα , #christmas_spirit