Χειροποίητα βρώσιμα δώρα για να προετοιμάσουμε τις γιορτινές μέρες

Τι καλύτερο από δώρα γεμάτα γεύσεις και αρώματα! Τα βρώσιμα δώρα είναι ιδιαίτερα και ξεχωριστά, γιατί είναι ένα δώρο που μένει χαραγμένο στη μνήμη με την αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο. Για αυτό και εμείς σας έχουμε συνταγές για χειροποίητα βρώσιμα δώρα που θα μείνουν αξέχαστα.

Bourbon με γεύση κανέλα και μήλο

Υλικά

  • 6 μήλα
  • 6 ξυλάκια κανέλας
  • 1 μπουκάλι Bourbon (750 ml) 

Εκτέλεση

  1. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα μήλα και τα κόβουμε σε φέτες. 
  2. Τις τοποθετούμε μαζί με τα ξυλάκια κανέλας σε ένα βάζο 2 λίτρων με καπάκι που να βιδώνει καλά ή σε πολλά μικρά βάζακια
  3. Αδειάζουμε εκεί το μπουκάλι bourbon και φροντίζουμε να σκεπάζει το μήλο και την κανέλα. Έπειτα, τοποθετούμε το βάζο ή τα βάζα σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος. 
  4. Το αφήνουμε εκεί για πάνω από δύο εβδομάδες, ανακινώντας το ανά διαστήματα. Δοκιμάζουμε το bourbon και είναι έτοιμο, όταν η γεύση του μας ικανοποιεί. Όσο περισσότερο το αφήσουμε, τόσο πιο έντονη και γλυκιά θα είναι η γεύση των υλικών.
  5. Όταν λοιπόν αποφασίσουμε πως είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πετάμε τα μήλα και την κανέλα.
  6. Μεταγγίζουμε το bourbon σε ένα γυάλινο μπουκάλι ή σε μικρότερα.
  7. Για να το δωρίσετε μπορείτε να κολλήσετε ετικέτα στο μπουκάλι και να το διακοσμήσετε με κάποια όμορφη κορδέλα.

Μέλι αρωματισμένο με βότανα

Υλικά

  • Αποξηραμένα βότανα
  • Μέλι

*Η αναλογία είναι 1-2 κουταλιές αποξηραμένα βότανα ανά μια κούπα μέλι (30 γρ.). 

Εκτέλεση 

  1. Τα βότανά μας μπορούν να είναι μικρά κλωναράκια ή φύλλα, πέταλα και μπουμπούκια. 
  2. Τα ψιλοκομμένα βότανα μπορούν να βγάλουν πιο γρήγορα τα αρώματά τους, ωστόσο είναι πιο δύσκολο να τα αφαιρέσουμε μετά από το μέλι. Αν δεν έχουμε ήδη αποξηραμένα βότανα, τοτε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν αποξηραντή
  3. Τοποθετούμε τα βότανα στον πάτο του βάζου και το γεμίζουμε με μέλι. 
  4. Με τη βοήθεια ενός chopstick, ανακατεύουμε τα βότανα μέσα στο μέλι. Βιδώνουμε το βάζο σφιχτά και το αφήνουμε για 5 μέρες σε ένα ξηρό και σκιερό μέρος. 
  5. Αν δούμε πως τα βότανα έχουν έρθει στην επιφάνεια του μελιού, γυρίζουμε το βάζo ανάποδα για να αναμειχθούν ξανά. 
  6. Για πιο έντονη γεύση, το αφήνουμε για άλλη μία εβδομάδα.
  7. Περνάμε το μέλι από το σουρωτήρι για να αφαιρέσουμε τα βότανα. 
  8. Διακοσμούμε το βάζο όπως επιθυμούμε και το χαρίζουμε. 

Σπιτικό απόσταγμα βανίλιας 

Υλικά

  • 3-5 βανίλιες
  • 250 ml αλκοόλ όπως βότκα, bourbon, μπράντι ή ρούμι

Εκτέλεση 

  1. Σχίζουμε κάθετα τις βανίλιες. Τις τοποθετούμε σε ένα γυάλινο βάζο ή μπουκάλι, τις καλύπτουμε με αλκοόλ και το ανακινούμε καλά. 
  2. Το τοποθετούμε σε σκιερό και δροσερό μέρος για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ανακινώντας συχνά το περιεχόμενο. 
  3. Το δοκιμάζουμε για να δούμε αν μας αρέσει η γεύση του και όταν είμαστε ικανοποιημένοι είναι έτοιμο.
  4. Το σουρώνουμε ή για μία ωραία παρουσίαση αφήνουμε τις βανίλιες μέσα.  Άλλωστε λίγοι σπόροι δίνουν μεγαλύτερη αίσθηση φυσικότητας. 

Λεμοντσέλο

Υλικά

  • 10 βιολογικά λεμόνια, πλυμένα και στεγνά
  • 1 μπουκάλι βότκα (750 ml) 
  • 1-4 κούπες ζάχαρη

Εκτέλεση 

  1. Ξεφλουδίζουμε τα λεμόνια, χρησιμοποιώντας το peeler για να αφαιρέσουμε τη φλούδα. 
  2. Μεταγγίζουμε τις φλούδες σε ένα βάζο και τις καλύπτουμε με βότκα. Βιδώνουμε το καπάκι για να σφραγιστεί καλά.
  3. Το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για περίπου τέσσερις μέρες. Όσο περισσότερο το αφήσουμε, τόσο πιο λεμονάτο θα είναι το λεμοντσέλο μας. 
  4. Στραγγίζουμε τη βότκα με ένα σουρωτήρι ή με ένα φίλτρο καφέ.
  5. Ετοιμάζουμε ένα σιρόπι. Βάζουμε μία κούπα νερό και μία κούπα ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι.Το αφήνουμε να σιγοβράσει και ανακατεύουμε ανά διαστήματα. Ύστερα, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. 
  6. Μπορούμε να παίξουμε με τις αναλογίες νερού και ζάχαρης, ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλουμε να είναι. Συνήθως το ένα μπουκάλι βότκα παίρνει πάνω από τέσσερις κούπες νερού και ζάχαρης. Όσο περισσότερο νερό προσθέτουμε, τόσο πιο ήπιο θα είναι το αλκοόλ, και θα δώσει γεύση λικέρ.
  7. Αναμιγνύουμε καλά το σιρόπι με τη βότκα και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε επιπλέον σιρόπι αν το επιθυμούμε. 
  8. Μεταγγίζουμε το ποτό σε ένα ή περισσότερα μπουκάλια. Διακοσμούμε το λαιμό του μπουκαλιού με στολιδάκια, κορδέλες  και ό,τι άλλο μας αρέσει.  
  9. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν το πιούμε. Το λεμοντσέλο μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο για πάνω από ένα μήνα ή αν το καταψύξουμε για πάνω από ένα χρόνο.

Η ομάδα του Coozina σας εύχεται καλές γιορτές, γεμάτες όμορφες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα! Θα χαρούμε αν μοιραστείτε μαζί μας τα δικά σας γευστικά δώρα για αυτές τις φωτεινές μέρες! 


#χριστουγεννιάτικα