Χρώματα και Αρώματα ζαχαροπλαστικής! Μάθε πως να φτιάξεις γλυκά άλλου επιπέδου!

Η ζαχαροπλαστική είναι μία από τις τέχνες της γαστρονομίας η οποία γεννήθηκε από την ανάγκη των ανθρώπων να αναγάγουν το φαγητό ως είδος πολυτέλειας και υψηλής αισθητικής. Η όμορφη διακόσμηση των γλυκών έχει εξελιχθεί πολύ σήμερα και δεν απευθύνεται μονάχα σε επαγγελματίες του χώρου. Πλέον,ο καθένας μας μπορεί να δημιουργήσει όμορφα διακοσμημένα γλυκά, κατασκευασμένα από 100% βρώσιμες πρώτες ύλες. Επίσης, εκτός από την εμφάνιση ενός γλυκού μπορούμε να δώσουμε έμφαση και στο άρωμα του. Η όσφρηση μαζί με την όραση μπορεί να δώσει ένα μεθυστικό αποτέλεσμα που θα σας ενθουσιάσει.

Ας δούμε λοιπόν μερικούς απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διακοσμήσουμε και να κάνουμε πιο μυρωδάτα τα γλυκά που θα προσφέρουμε σε εμάς και στους αγαπημένους μας.

 

Ζαχαρόπαστα 

Μοιάζει με την πλαστελίνη των παιδικών μας χρόνων. Τη ζυμώνουμε για να μαλακώσει και έπειτα μπορούμε να της δώσουμε ό,τι σχήμα θέλουμε. Τα βασικά υλικά που περιέχει μια ζαχαρόπαστα είναι σιρόπι γλυκόζης, ζάχαρη, βούτυρο από κακάο και κορν φλάουερ. Με τη βοήθεια ενός αντικολλητικού πλάστη την ανοίγουμε πάνω σε λίγη ζάχαρη άχνη ή σε φύλλο σιλικόνης ώστε να μην μας κολλήσει. Έπειτα, την απλώνουμε στο γλυκό δίνοντάς της το σχήμα που θέλουμε ή χρησιμοποιούμε κουπ πατ διαφόρων σχεδίων για να φτιάξουμε διακοσμητικά. Η ζαχαρόπαστα είναι ιδανική για τις πιο ευφάνταστες δημιουργίες και μπορούμε να καλύψουμε με αυτή κέικ οποιουδήποτε μεγέθους ή να δημιουργήσουμε διακοσμητικά για τούρτες και άλλα γλυκά. 

Μπορούμε να την αγοράσουμε σε λευκό χρώμα και να τη χρωματίσουμε όπως θέλουμε με χρώμα ζαχαροπλαστικής ή να την αγοράσουμε ήδη χρωματισμένη στο χρώμα που επιθυμούμε. Εκτός από τη διακόσμηση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη ζαχαρόπαστα ως μια δημιουργική ενασχόληση των παιδιών, καθώς όπως αναφέραμε παραπάνω θυμίζει πλαστελίνη. Έτσι θα τα μυήσουμε στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής μέσα από το παιχνίδι!

Όταν ανοίξουμε ένα πακέτο ζαχαρόπαστας και δεν τη χρησιμοποιήσουμε όλη - για να συντηρηθεί σωστά για όσο το δυνατόν περισσότερο – θα πρέπει να την τυλίξουμε με μεμβράνη και να την τοποθετήσουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο. Δεν πρέπει να την καταψύξουμε ή να την τοποθετήσουμε στο ψυγείο και χρειάζεται ένα δροσερό - ξηρό μέρος.  Αν αποθηκευτεί σωστά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και μετά από ένα χρόνο!

 

Χρώματα ζαχαροπλαστικής

Μιας που παραπάνω αναφέραμε πως μπορούμε να χρωματίσουμε τη ζαχαρόπαστα, ας δούμε βρώσιμα υλικά που μπορούν να δώσουν χρώμα όχι μόνο στη ζαχαρόπαστα αλλά και σε κρέμες, κέικ, μπισκότα και κάθε είδους ζαχαροπλαστικές δημιουργίες.Υπάρχουν διαφόρων ειδών χρώματα ζαχαροπλαστικής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές παρασκευές. Επίσης, είναι εντελώς ακίνδυνο για την υγεία μας καθώς είναι εκχυλισμένα από φυσικά χρώματα. Ας ρίξουμε μια ματιά στα παρακάτω είδη χρωμάτων ζαχαροπλαστικής:

 
Τζελ: Είναι ιδανικό κυρίως για να χρωματίζουμε κρέμες και ζύμες. Μπορούμε να αραιώσουμε το τζελ με νερό και αν θέλουμε να το παγώσουμε μαζί με άλλα υλικά. Αν το αναμείξουμε με γλυκερίνη μας δίνει πιο έντονο χρώμα.

Μαρκαδόροι: Ιδανικοί για «γραπτή» διακόσμηση πάνω σε μπισκότα, τουιλ, κέικ και γενικότερα σε πιο στέρεες επιφάνειες. Επίσης,οι μαρκαδόροι είναι ένας ωραίος τρόπος δημιουργικής ενασχόλησης των παιδιών για να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη ζαχαροπλαστική.

Σπρέυ: Άλλος ένας τρόπος χρωματισμού των γλυκών. Το σπρέυ ενδείκνυται για χρωματισμό επιφανειών παρά για ανάμιξη με άλλα υλικά. Είναι σαν να ζωγραφίζουμε με σπρέυ σε έναν τοίχο.

Σκόνη χρωματισμού: Συνήθως χρησιμοποιούμε τη σκόνη χρωματισμού πάνω από το γλάσο ή τα διακοσμητικά της τούρτας. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε καθαρή ή αραιωμένη με αλκοόλ ή νερό.

Στυλό διακόσμησης: Μοιάζει με τους μαρκαδόρους, αλλά  το στυλό διακόσμησης έχει πιο λεπτή μύτη και βγαίνει κυρίως σε glitter μορφή. Αυτή η μορφή διευκολύνει το γράψιμο και τη διακόσμηση κέικ, μπισκότων και muffins. Είναι ιδανικό για γραπτή διακόσμηση, απόδοση λεπτομερειών και γεμίσματα.

Βρώσιμα διακοσμητικά: Είτε έχουμε δώσει χρώμα στα γλυκά μας είτε όχι, μπορούμε να προσθέσουμε έξτρα διακόσμηση με βρώσιμα στολίδια όπως πέρλες, αστεράκια, sticks, τριαντάφυλλα, φλαμίνγκο και άλλα ευφάνταστα σχέδια.

 

Τέλος εκτός της υπέροχης εξωτερικής διακόσμησης ας μην ξεχνάμε πως μπορούμε να δώσουμε και έξτρα άρωμα στα γλυκά μας. Οι αρωματικές ύλες είναι ιδανικές για κρέμες, ζύμες και γενικότερα για κρύες και ζεστές παρασκευές.

#ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ