Μενού για το τραπέζι των Χριστουγέννων και οι συνταγές για όλα τα πιάτα
Ανάλογα λοιπόν με το αν επιλέξουμε χοιρινό ή γαλοπούλα ως κυρίως πιάτο δομούμε γύρω τους, λαμβάνοντας υπόψη και τον τρόπο παρασκευής τους, το υπόλοιπο μενού.

Μενού Γαλοπούλας

Ζεστή σαλάτα λαχανικών, με φρέσκο κατσικίσιο τυρί
Σούπα γλυκοπατάτας με φιστίκι Αιγίνης, πορτοκάλι και αρωματικό λάδι δυόσμου
Ριζότο με ποικιλία μανιταριών στη χύτρα
Ψητή Low&Slow Καπνιστή Γαλοπούλα
Buche de Noël (Παραδοσιακός Γαλλικός κορμός)
Κρασί Syrah

Ζεστή σαλάτα λαχανικών, με φρέσκο κατσικίσιο τυρί

Υλικά:
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι
  • 1 κατσαρό λάχανο σε λωρίδες
  • 1 κρεμμύδι σε φετάκια
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
  • 2 κλωνάρια δενδρολίβανο
  • 5 κούπες λαχανάκια Βρυξελών κομμένα στα δύο
  • 3 ρέβες, σε ροδέλες
  • 3 καρότα, σε ροδέλες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • ¾ κούπας ζωμό λαχανικών
  • 1 κούπα φυστίκια αιγίνης ανάλατα, χωρίς τσόφλι
  • 1 ½ κ.σ. κόκκινο ξύδι 
  • 2 κούπες φρέσκο κατσικίσιο τυρί
Εκτέλεση:
  1. Ρίχνουμε σε καυτό βαθύ τηγάνι ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, μια πρέζα αλατοπίπερο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 3’.
  2. Προσθέτουμε το τσίλι, το κύμινο, το κόλιανδρο, τα φύλλα από το δενδρολίβανο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα λαχανάκια Βρυξελών, τα γογγύλια και τα καρότα. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα τα λαχανικά, για περίπου 2’.
  3. Προσθέτουμε το ζωμό, και βράζουμε για 3’-4΄μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά αλλά να κρατάνε λίγο. Σερβίρουμε με θρυμματισμένο φρέσκο κατσικίσιο τυρί, κόκκινο ξύδι και ελαιόλαδο.

Σούπα γλυκοπατάτας

Υλικά:
  • 2 κιλά γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 6 κ.σ. ηλιέλαιο
  • Αλάτι
  • 4 καρότα, σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 κλωνάρια φασκόμηλο
  • Ζωμό λαχανικών
  • ¼ κούπας χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα του
  • ¾ κούπας φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα, χωρίς τσόφλι, περασμένα από blender.
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια, το λευκό μέρους τους σε ροδέλες
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου
  • 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
  • ½ σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου. Ανακατεύουμε τις γλυκοπατάτες με τις 4 κ.σ. ηλιέλαιο και τις στρώνουμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα γυρίζοντας τις πατάτες περιοδικά και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία για 25’ στους 190 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
  2. Σε φαρδιά κατσαρόλα προσθέτουμε 2 κ.σ. ηλιέλαιο και σοτάρουμε τα καρότα, κρεμμύδια, σκόρδα, φασκόμηλο και αρκετό αλατοπίπερο κι ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθέτουμε τις πατάτες και το ζωμό και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10’ μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα λαχανικά. Αποσύρουμε το φασκόμηλο και προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι. Περνάμε τη σούπα σε μπλέντερ ή με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να γίνει κρέμα και καρυκεύουμε.
  4. Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε τα φιστίκια, το ξύσμα πορτοκάλι, τα φρέσκα κρεμμύδια, το δυόσμο και το πιπέρι καγιέν. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και αλάτι.
  5. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με κουταλιές από το λάδι δυόσμου στο κέντρο της.

Ριζότο με μανιτάρια

Υλικά:
  • 4 κούπες ζωμό λαχανικών ή κότας
  • 30 γρ. Αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
  • 700 γρ. Ανάμεικτα μανιτάρια shiitake, μαύρες τρομπέτες, κανθαρέλλες, βασιλομανίταρα σε λεπτές φέτες.
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • ¼ κούπας λευκό ξερό κρασί
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 κ.γ. ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 2 κούπες ρύζι Αρμπόριο
  • ¾ κούπας κρέμα γάλακτος
  • 30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα και έξτρα για το σερβίρισμα
  • ½ κούπας μείγμα με φρέσκα ψιλοκομμένα αρωματικά μαϊντανός, μυρώνια, σχοινόπρασο, εστραγκόν κ.α.
Εκτέλεση:
  1. Βράζουμε το ζωμό κότας ή λαχανικών, απομακρύνουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αποξηραμένα πορτσίνι μέχρι να μαλακώσουν κι έπειτα τα χοντροκόβουμε. Κρατάμε το ζωμό στην άκρη.
  2. Σε καυτή χύτρα με ελαιόλαδο σοτάρουμε για περίπου 8’ τα φρέσκα μανιτάρια μέχρι να χάσουν την υγρασία τους και να πάρουν χρώμα.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο, τα κρεμμύδια και τα πορτσίνι και σοτάρουμε για περίπου 4΄μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε ρύζι και ανακατεύουμε για 3΄-4΄ μέχρι να γυαλίσει από το λάδι αλλά να μην πάρει χρώμα.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε για 2’ μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Σουρώνουμε το ζωμό που χρησιμοποιήσαμε για τα πορτσίνι και τον προσθέτουμε στην χύτρα. Ασφαλίζουμε το καπάκι της χύτρας, αφού πρώτα έχει πάρει μια βράση, και όταν σηκωθεί η βαλβίδα στο καπάκι κατεβάζουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή προς μέτρια, το αφήνουμε για περίπου 5΄.
  6. Απασφαλίζουμε το καπάκι βγάζοντας τον ατμό και ανακατεύουμε το ριζότο μέχρι να χυλώσει αλλά να μην στεγνώσει. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί και τα αρωματικά. Αν δεν έχει γίνει αρκετά κρεμώδες συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε πιπέρι και αλάτι και σερβίρουμε αμέσως ζεστό.
Διαβάστε την αναλυτική συνταγή μας για τη ψητή Low & Slow Καπνιστή Γαλοπούλα.
Επίσης δείτε τη συνταγή μας για το επιδόρπιο Buche de Noël.

Μενού χοιρινού

Σαλάτα ρόκα, ρόδι, αμύγδαλο και ψητό μανούρι
Πικάντικη σούπα καρότο, τζίντζερ, κουκουνάρι
Έξτρα Τραγανές-Αρωματικές πατάτες baby
Ολόκληρο ψητό γουρουνάκι
 Plum Pudding (Βρετανικό παραδοσιακό γλυκό)
Κρασί Ξινόμαυρο

Σαλάτα ρόκα, ρόδι, αμύγδαλο και ψητό μανούρι

Υλικά:
  • 1 μήλο
  • 1 λεμόνι
  • 2 ½ κ.σ. μηλόξυδο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 6-7 κούπες άγρια ρόκα
  • ¼ κούπας σπόροι ροδιού
  • ¼ κούπας ψητά, ανάλατα αμύγδαλα κομμένα στα δύο
  • Τέσσερα τρίγωνα κομμάτια μανούρι
Εκτέλεση:
  1. Κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες και τα περνάμε από λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
  2. Αναμιγνύουμε το ξύδι με το μέλι και φτιάχνουμε το dressing, προσθέτοντας το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Τα περνάμε όλα μαζί από μπλέντερ.
  3. Καίμε αντικολλητικό τηγάνι και καβουρδίζουμε τα ωμά, ανάλατα αμύγδαλα.
  4. Πλένουμε καλά τη ρόκα και τη στραγγίζουμε. Ψήνουμε το μανούρι σε σχαροτήγανο ή σε τοστιέρα μέχρι να κάνει τις γραμμές του γκριλ πάνω του. Σε μπασίνα προσθέτουμε όλα τα υλικά της σαλάτας, εκτός από το ρόδι και τα αμύγδαλα, προσθέτουμε το dressing και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού και να γυαλίσει η σαλάτα .
  5. Σερβίρουμε ρόδι, αμύγδαλα και το ψητό Μανούρι πάνω στην πρασινάδα.

Πικάντικη σούπα καρότο, τζίντζερ, κουκουνάρι

Υλικά:
  • 8 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πράσο σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε ψιλές φέτες
  • 1 μικρή ρίζα τζίντζερ, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. τριμμένο κύμινο
  • ½ κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
  • 1-2 κ.σ. πολτό καυτερής πιπεριάς
  • 1 ½ κιλό καρότα, χοντροκομμένα
  • 1 ½ λίτρο ζωμό κότας ή λαχανικών
  • Αλάτι
  • ¼ κούπας κουκουνάρια
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμόνι
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
Εκτέλεση:
  1. Σε καυτή κατσαρόλα με λάδι σοτάρουμε για περίπου 5΄ το πράσο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε κύμινο, κόλιανδρο και πολτό καυτερής πιπεριάς και ανακατεύουμε μέχρι να πάνε σε όλα τα λαχανικά. Προσθέτουμε τα καρότα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ζωμό, το αφήνουμε να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σιγοβράσει για περίπου 20’ μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.
  2. Σε καυτό τηγάνι καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφού κρυώσουν τα αναμιγνύουμε με το ξύσμα λεμόνι, το μαϊντανό και λίγο αλάτι.
  3. Περνάμε τη σούπα σε μπλέντερ ή απευθείας στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ, μέχρι να γίνει κρέμα προσθέτοντας τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο. Καρυκεύουμε και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
  4. Σερβίρουμε καυτή σούπα, με το μείγμα κουκουναριού στο κέντρο της.

Έξτρα Τραγανές-Αρωματικές πατάτες baby

Υλικά:
  • 800 γρ. πατάτες baby
  • ½ κούπα αλάτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. χοντροκομμένο σχοινόπρασο
  • 2 κ.σ. φύλλα μαϊντανού
  • 2 κ.σ. φύλλα φασκόμηλου
  • 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
  • 1 κοκκάρι ψιλοκομμένο
  • 1/2 πλάκα ανάλατο βούτυρο σε κύβους
  • Πιπέρι
Εκτέλεση:
  1. Βυθίζουμε τις πατάτες σε φαρδιά κατσαρόλα με νερό. Προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Τις αφήνουμε να πάρουν μια βράση και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια, ανακατεύοντας περιοδικά μέχρι να εξατμιστεί τελείως το νερό, θέλει περίπου 45’, και να μείνουν οι πατάτες με ένα φίλμ από αλάτι στην φλούδα τους. Τις ξεπλένουμε από το αλάτι.
  2. Αναμιγνύουμε σε μπλέντερ το σκόρδο, το σχοινόπρασο, το μαϊντανό, το φασκόμηλο, το θυμάρι και το κοκκάρι μέχρι να γίνουν λιώμα και προσθέτουμε το βούτυρο. Το δουλεύουμε στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε μια ομογενοποιημένη πάστα.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ταψί με χαρτί ψησίματος στρώνουμε τις πατάτες και τις περιχύνουμε με το μισό βούτυρο που έχουμε λιώσει σε κατσαρολάκι. Τις γυρίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να γίνουν τραγανές, θέλουν περίπου 20’.
  4. Τις μεταφέρουμε σε μπολ σερβιρίσματος και τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Καρυκεύουμε με πιπέρι, αλάτι λογικά δεν θα χρειάζονται.

Ολόκληρο ψητό γουρουνάκι

Υλικά:
  • 1 ολόκληρο γουρουνάκι 8-10 κιλά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 20 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μικρή ρίζα τζίντζερ, κομμένη σε μέτριες φέτες.
Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς. Καρυκεύουμε το γουρούνι με αλατοπίπερο και γεμίζουμε την κοιλιά του με τα σκόρδα και τις φέτες τσίντζερ. Στρώνουμε σε ταψί χαρτιά ψησίματος και αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο κέντρο το κρέας. Αν δεν χωράει σε ταψί στρώνουμε στη σχάρα το χαρτί και το αλουμινόχαρτο.
  2. Ψήνουμε μέχρι να έχει εσωτερική θερμοκρασία, στο πιο παχύ του σημείο, το λιγότερο 70 βαθμούς, το καρφώνουμε με θερμόμετρο ακίδα για να είμαστε σίγουροι για τη θερμοκρασία. Αν τα αυτιά ή η ουρά του αρχίσουν να καίγονται το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  3. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 260 βαθμούς και ψήνουμε για 30’ επιπλέον μέχρι η πέτσα να γίνει πολύ τραγανή. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε σκεπασμένο με το αλουμινόχαρτο, να ξεκουραστεί για 30’πριν το κόψουμε για να το σερβίρουμε.
Διαβάστε και τη συνταγή μας για  το Plum Pudding.
Ελπίζουμε να το διασκεδάσετε αξιοποιώντας το ένα ή ακόμα και τα δύο μενού που σας προτείνουμε για το γιορτινό σας τραπέζι! Όπως θα διαπιστώσετε οι συνταγές είναι πολύ απλές, απολαυστικές και πεντανόστιμες! Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις εντυπώσεις και τα σχόλιά σας που είναι πάντοτε καλοδεχούμενα. Μπορούν να είναι για οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικά με το COOZINA. Πραγματικά μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι και να μεγαλώνουμε!
#χριστουγεννα , #christmas