Απολαυστικά καλοκαιρινά γλυκά για όλα τα γούστα

Τι καλύτερο από ένα δροσιστικό γλυκό ως μέσο απόδρασης από την καυτή καλοκαιρινή ραστώνη. Συνταγές εύκολες και γλυκιές δημιουργίες που θα γεμίσουν τις κουζίνες μας με αρώματα. «Μεθυσμένοι», φρουτένιοι, παγωμένοι και πικάντικοι συνδυασμοί για τις γευστικές προτιμήσεις κάθε ουρανίσκου.


Τάρτα λεμόνι

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 140 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. βούτυρο σε κύβους
  • 4 κρόκοι αυγού

Για τη γέμιση

  • 5 αυγά
  • 140 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • χυμό από 2-3 λεμόνια
  • 2 κ.σ. ξύσμα λεμόνι

Εκτέλεση 

Για τη ζύμη

  1. Μέσα σε μια μπασίνα αναμιγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το βούτυρο και τους κρόκους. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και προσθέτουμε 1-2 κ.σ. νερό αν δούμε πως η ζύμη είναι σκληρή.

  2. Την ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στη συντήρηση του ψυγείου για 30’.

  3. Ενώ η ζύμη κρυώνει, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από το ξύσμα λεμόνι. Το δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί, έπειτα προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε.

  4. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο, με τη βοήθεια ενός πλάστη, ώστε να έχει το πάχος ενός κέρματος. Τη μεταφέρουμε σε αντικολλητική φόρμα τάρτας 23 cm και κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνειά της. Την ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 30΄.

  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα. Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο, την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και γεμίζουμε με φασόλια. Ψήνουμε για 10΄, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20΄ μέχρι να αποκτήσει υφή μπισκότου. Όταν η τάρτα είναι έτοιμη, την βγάζουμε από το φούρνο τη γεμίζουμε με το μείγμα λεμόνι και ξαναψήνουμε για 30΄.

  6. Την βγάζουμε από το φούρνο την αφήνουμε να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε. Τη σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή παγωμένη.

Gin & tonic cheesecake

Υλικά

Για τη βάση

  • 250 γρ. μπισκότα digestive
  • 100 γρ λιωμένο βούτυρο

Για τη γέμιση

  • 600 γρ. τυρί κρέμα
  • 100 γρ ζάχαρη άχνη
  • χυμός και ξύσμα από ένα λάιμ
  • έξτρα ξύσμα λεμόνι για γαρνίρισμα
  • 50ml gin
  • 280ml κρέμα γάλακτος

Για το σιρόπι

  • 250ml  gin and tonic
  • 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 λεμόνι , ο χυμός από το μισό, το άλλα μισό σε λεπτές φέτες

2 μέτριες μαρέγκες θρυμματισμένες για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Βουτυρώνουμε μια φόρμα 23 cm και την στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε τα μπισκότα σε μια σακούλα τροφίμων και θρυμματίζουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη, διαφορετικά το κάνουμε με ένα μπλέντερ. Τα μεταφέρουμε σε μια μπασίνα και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά για να πάει παντού το βούτυρο.

  2. Στρώνουμε τη βάση της φόρμας με το μπισκότο και το πατάμε καλά για να έχει ίσο πάχος σε όλη την έκτασή της. Τη βάζουμε στο ψυγείο 1 ώρα για να σφίξει καλά.

  3. Για τη γέμιση, βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για τη γέμιση - εκτός του τζιν και της κρέμας γάλακτος - και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Όταν έχουμε μια ομοιογενή κρέμα προσθέτουμε το τζιν και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά.

  4. Γεμίζουμε τη βάση με τη κρέμα, την ισιώνουμε καλά με μια σπάτουλα και βάζουμε το cheesecake στο ψυγείο για όλο το βράδυ.

  5. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι φτιάχνουμε το σιρόπι με το gin tonic, την κρυσταλλική ζάχαρη και το χυμό λεμόνι.  Το αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε για περίπου 3-4 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το χυμό λάιμ και τις φέτες λεμόνι.

  6. Ξεφορμάρουμε το cheesecake, γαρνίρουμε με τις θρυμματισμένες μαρέγκες, το σιρόπι και τις φέτες λεμόνι. Τελειώνουμε με ξύσμα λάιμ και σερβίρουμε.

 

Παγωτό σάντουιτς καραμέλα - καφές

Υλικά

  • 1 κ.σ. κόκκοι καφέ με επικάλυψη σοκολάτα, χοντροκομμένοι
  • 2 μπάλες παγωτό με γεύση καφέ
  • 4 βάφλες καραμέλας

Εκτέλεση

  1. Αφήνουμε το παγωτό, σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει και το ανακατεύουμε με τους χοντροκομμένους κόκκους καφές με επικάλυψη σοκολάτας. Βάζουμε πάλι το παγωτό στην κατάψυξη.

  2. Με την βοήθεια ενός κουπατ κόβουμε το παγωτό στο ίδιο μέγεθος με τις βάφλες. Τοποθετούμε μια βάφλα καραμέλα στον πάτο στρώνουμε το παγωτό και καλύπτουμε με ένα ακόμα κομμάτι βάφλας ώστε να έχουμε ένα «σάντουιτς».

 

Ψητός ανανάς με πιπέρι και ρούμι

Υλικά

  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μπούκοβο και λίγο ακόμα για γαρνίρισμα
  • 1 ανανάς ξεφλουδισμένος, δεν αφαιρούμε τα σκληρά φύλλα στην κορυφή
  • 50 γρ. Βούτυρο κομμένο σε κύβους
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα ρούμι

  • 160 γρ. Κρέμα καρύδας
  • 2 κ.σ. λευκό ρούμι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στον αέρα. Βάζουμε σε ένα ταψάκι, τη ζάχαρη, το μπούκοβο και το πιπέρι. Περνάμε τον καθαρισμένο ανανά από το μείγμα και καρφώνουμε το βούτυρο στις μυτερές άκρες των φύλλων.

  2. Ψήνουμε τον ανανά για περίπου 30΄ μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να μαλακώσει. Kάθε 10΄ τον περιχύνουμε με το βούτυρο που έχει λιώσει στο ταψί. Όταν είναι έτοιμος τον αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

  3. Όσο ο ανανάς κρυώνει, προετοιμάζουμε τη κρέμα ρούμι. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα καρύδας και όταν αφρατέψει προσθέτουμε το ρούμι. Πριν σερβίρουμε τον ανανά, το περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού και πασπαλίζουμε με έξτρα μπούκοβο.