«Εξπρές» ανοιξιάτικη τάρτα με λαχανικά

Τάρτα με ανοιξιάτικα λαχανικά, μία από τις καλύτερες επιλογές, είτε ως υγιεινό σνακ για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είτε ως συνοδευτικό πιάτο. Φτιάχνεται πανεύκολα, σε χρόνο ρεκόρ με απλά υλικά που όλοι μπορούμε να βρούμε στα συρτάρια του σπιτιού μας!
Όπως γνωρίζουμε, η ζύμη για τάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με διάφορα υλικά για γλυκούς και αλμυρούς συνδυασμούς. Είναι εύκολη, μπορεί να φυλαχτεί στη συντήρηση ή στην κατάψυξη του ψυγείου και να χρησιμοποιηθεί όταν εμείς θέλουμε. Η παρακάτω συνταγή συνδυάζει ιδανικά τη φρεσκάδα των λαχανικών με την ξινούτσικη γεύση του τυριού και την τραγανή εύθρυπτη υφή της τάρτας.


 Για τη ζύμη τάρτας

 Υλικά

  • 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κούπα ανάλατο βούτυρο
  • 1 κρόκος

 
Για τη γέμιση

 Υλικά

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φετάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα τέσσερα
  • 1 κολοκυθάκι, κομμένο σε κύβους
  • 80g μανιτάρια κουμπιά
  • 4 ντομάτες, κομμένες οριζοντίως στα τέσσερα
  • 200g ανθότυρο
  • 50g θρυμματισμένη φέτα
  • 2 κ.σ. φύλλα βασιλικού
  • Μιξ φύλλα πράσινης σαλάτας για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε το αλεύρι , το βούτυρο και το αλάτι στον κάδο του μίξερ. Βάζουμε το γάντζο και το δουλεύουμε μέχρι να έχουμε ένα θρυμματισμένο μείγμα. 
  1. Προσθέτουμε τον κρόκο, το γάλα και βάζουμε το μίξερ στη μεσαία σκάλα, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα τοιχώματα του κάδου.
  1. Κάνουμε τη ζύμη μπάλα, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα. Η διαδικασία μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα ή μέρες πριν. Επίσης, μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμη ζύμη τάρτας.
  1. Απλώνουμε τη ζύμη με πλάστη και τη μεταφέρουμε σε αντικολλητική φόρμα μεσαίου μεγέθους. Αφαιρούμε τη ζύμη που εξέχει στις άκρες της φόρμας.
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς (πάνω–κάτω). Μ’ ένα πιρούνι τρυπάμε την τάρτα σε όλη την επιφάνειά της. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί πάνω στη ζύμη, απλώνουμε φασόλια ή ωμό ρύζι και χρησιμοποιούμε ειδικά βαρίδια. Ψήνουμε για περίπου 10΄ και αφαιρούμε το χαρτί με τα φασόλια.
  1. Ψήνουμε για άλλα 10΄μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήνουμε την τάρτα στην άκρη να κρυώσει.
  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το λάδι να κάψει και ψήνουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν.
  1. Απλώνουμε το ανθότυρο στην τάρτα, καλύπτουμε με τα λαχανικά και πασπαλίζουμε με τη φέτα. Ψήνουμε για ακόμη 10΄μέχρι να ζεσταθούν καλά

  2. Γαρνίρουμε με τα φύλλα βασιλικού και τη σερβίρουμε με φρέσκια σαλάτα.