Φτιάχνουμε σπιτικά σοκολατένια αυγά και τα γεμίζουμε με δώρα έκπληξη!

Τα σοκολατένια αυγά του Πάσχα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των πασχαλινών γαστρονομικών εθίμων που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Φέτος, ακολουθώντας πολύ απλά βήματα, δημιουργούμε τα δικά μας χειροποίητα σοκολατένια αυγά. Τα γεμίζουμε με την αγάπη μας και με μοναδικά δώρα έκπληξη!

Σοκολατένιο αυγό με μαύρη σοκολάτα ή γάλακτος

Υλικά

  • ηλιέλαιο για τη φόρμα
  • 500 γρ μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα (70% κακάο) ή σοκολάτα γάλακτος
  • γλάσο σε διάφορα χρώματα, για ντεκόρ (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Σκουπίζουμε καλά με ένα στεγνό πανί τη φόρμα.
    Έπειτα, βρέχουμε το πανί σε λίγο ηλιέλαιο και περνάμε την εσωτερική της πλευρά. Αυτό μας εγγυάται ένα γυαλιστερό αποτέλεσμα στη σοκολάτα μας και μας βοηθά να ξεφορμάρουμε εύκολα τη σοκολάτα από τα καλούπια. 
  2. Είναι πολύ σημαντικό να δουλέψουμε σωστά τη σοκολάτα μας. Αρχικά, τη λιώνουμε και στη συνέχεια τη κρυώνουμε.
    Αυτή η μέθοδος δίνει βελούδινη υφή στη σοκολάτα μας και λάμψη. Για να δουλέψουμε με σωστό τρόπο τη σοκολάτα, θα χρειαστούμε ένα θερμόμετρο μαγειρικής και ένα μπεν μαρί.
  3. Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά, ομοιόμορφα κομμάτια και τη λιώνουμε μέσα στο μπεν μαρί.
  4. Βάζουμε το θερμόμετρο στη σοκολάτα, την ανακατεύουμε και την αφήνουμε μέχρι να φτάσει στους 43°C.
  5. Στη συνέχεια, την απομακρύνουμε από τη φωτιά και την απλώνουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, μέχρι να πέσει στους 35°C. 
  6. Με τη βοήθεια μια μικρής κουτάλας, μοιράζουμε τη λιωμένη σοκολάτα στα καλούπια. Τα ανακινούμε μέχρι να καλυφθούν καλά με τη σοκολάτα και στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός πινέλου σιλικόνης ή με μια σπάτουλα, απομακρύνουμε τη παραπανίσια ποσότητα σοκολάτας.
  7. Αφήνουμε στην άκρη τη φόρμα ακουμπώντας την επίπεδη πλευρά τους σε αντικολλητικό χαρτί, για περίπου 20΄ μέχρι να σταθεροποιηθεί η πρώτη στρώση σοκολάτας μέσα στο καλούπι. 
  8. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία δύο - τρεις φορές, έως ότου έχουμε ένα καλό πάχος για το αυγό μας. 
  9. Όταν στεγνώσει και η τελευταία στρώση σοκολάτας παίρνουμε ένα καθαρό χάρακα ή περνάμε τη λάμα ενός μαχαιριού, από τη πλευρά που δεν είναι αιχμηρή, για να δούμε αν δεν λερώνεται με σοκολάτα και αν βυθίζεται στη σοκολάτα.
  10. Ξεφορμάρουμε, με προσοχή τα κομμάτια αυγών από τη φόρμα και τα τοποθετούμε σε μια καθαρή επιφάνεια. Προσέχουμε να μην κρατήσουμε για πολύ ώρα τη σοκολάτα στα χέρια μας, γιατί θα αρχίσει να λιώνει.
  11. Για να ενώσουμε τα δύο κομμάτια και να σχηματίσουμε το αυγό, θα χρειαστεί να θερμάνουμε στο φούρνο ένα φύλλο σιλικόνης
  12. Στη συνέχεια, ακουμπούμε τις άκρες κάθε αυγού για να λιώσουν ελαφρώς και ενώνουμε τα δύο κομμάτια, πιέζοντας ελαφρά για να κολλήσουν μεταξύ τους. 
  13. Επαναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία και για το δεύτερο αυγό ή αν έχουμε πάνω από μια φόρμα την εκτελούμε τη μέθοδο ταυτόχρονα. 
  14. Πριν τα ενώσουμε, μπορούμε να τοποθετήσουμε μέσα στα αυγά μας δώρα έκπληξη της αρεσκείας μας, αφού τα έχουμε  βάλει σε ένα χάρτινο σακουλάκι ή κάποιο κουτάκι που χωράει στο αυγό.
  15. Μπορούμε να διακοσμήσουμε τα αυγά μας, στερεώνοντας κάθε αυγό πάνω σε ένα ποτήρι ή μια μικρή κούπα. 
  16. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός κορνέ σακούλα ζαχαροπλαστικής ή μπουκάλι ζαχαροπλαστικής μπορούμε να σχεδιάσουμε πάνω τους με πολύχρωμο γλάσο. Επίσης, αν θέλουμε να δώσουμε άλλο χρωματικό τόνο στα αυγά μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπρέυ με βρώσιμο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Φανταστείτε πόσο εντυπωσιακό θα ήταν ένα χρυσό αυγό! 
  17. Όταν το γλάσο σταθεροποιηθεί, μπορούμε να τυλίξουμε κάθε αυγό σε διάφανη μεμβράνη ή πολύχρωμα περιτυλίγματα και να τα προσφέρουμε ως δώρα.

*Τα αναγραφόμενα γραμμάρια σοκολάτας είναι ενδεικτικά και αντιστοιχούν σε φόρμα μεγέθους 17.5*26*8.5 εκατ..Εδώ μπορείτε να βρείτε, δίπλα από την περιγραφή κάθε φόρμας, τις διαστάσεις και την ποσότητα σοκολάτας που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί. 

Σοκολατένια αυγά λευκής σοκολάτας με αποξηραμένα βατόμουρα

Υλικά

  • 200 γρ λευκή σοκολάτα
  • 2 κ.σ. αποξηραμένα βατόμουρα ή κρανμπερι

Εκτέλεση

  1. Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε φούρνο μικροκυμάτων, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 4-5 λεπτά. 
  2. Στο μισό χρόνο ανακατεύουμε και τοποθετούμε πάλι πίσω στο φούρνο μικροκυμάτων. Διαφορετικά μπορούμε να λιώσουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, όπως κάναμε στην προηγούμενη συνταγή. 
  3. Χρησιμοποιούμε μια φόρμα αυγών με τέσσερις θέσεις. Γεμίζουμε με μια κουτάλα τη φόρμα και την κινούμε κυκλικά για να απλωθεί καλά η σοκολάτα στις εσοχές και ρίχνουμε την περισσευούμενη σοκολάτα στο μπωλ της.
  4. Μόλις δούμε πως η σοκολάτα έχει «σταθεί», δηλαδή κάπως σταθεροποιηθεί, την αναποδογυρίζουμε και καθαρίζουμε με ένα μαχαίρι και λίγο χαρτί κουζίνας τη σοκολάτα εκτός των εσοχών. 
  5. Στη συνέχεια πιέζουμε μερικά αποξηραμένα βατόμουρα ή κράνμπερι για να κολλήσουν πάνω στη σοκολάτα που έχουμε απλώσει στη φόρμα.
  6. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το άπλωμα της σοκολάτας στις εσοχές της φόρμας και αφήνουμε το καλούπι στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά μέχρι η σοκολάτα να σκληρύνει. 
  7. Πιέζουμε απαλά το καλούπι για να ξεφορμάρουμε τα κομμάτια των αυγών. 
  8. Στη συνέχεια, τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω από ένα τηγάνι με ζεστό νερό και πιέζουμε τις άκρες των κομματιών που έχουμε ξεφορμάρει για να λιώσουν ελαφρώς.
  9. Έπειτα, ενώνουμε τα κομμάτια για να σχηματίσουμε αυγά και χρησιμοποιούμε ποτήρια ως βάσεις για να τα τοποθετήσουμε εκεί μέχρι να κρυώσει εντελώς και το σημείο της ένωσης. Φυσικά πριν τα ενώσουμε, μπορούμε να τοποθετήσουμε μέσα στα αυγά μας δώρα έκπληξη της αρεσκείας μας, αφού τα έχουμε βάλει σε ένα χάρτινο σακουλάκι ή κάποιο κουτάκι που χωράει στο αυγό.
  10. Τέλος, μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με κορδέλες ή λουλούδια, βρώσιμες πέρλες και άλλα διακοσμητικά ή να γράψουμε πάνω τους τις ευχές μας, με την βοήθεια βρώσιμων μαρκαδόρων. Τα σοκολατένια μας αυγά μπορούν να διατηρηθούν για πάνω από δέκα ημέρες αν τα διατηρήσουμε αεροστεγώς κλεισμένα σε ένα ξηρό και δροσερό μέρος.

Απολαμβάνουμε κάθε στιγμή μέσα στη κουζίνα μας, δημιουργώντας για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Σύμμαχος μας ο κατάλληλος εξοπλισμός και τα μοναδικά εργαλεία που λύνουν χέρια και πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων.

Η ομάδα του COOZINA σας εύχεται Καλό Πάσχα!