Σπιτικές συνταγές που θα απογειώσουν το ανοιξιάτικο brunch σου

Brunch, μια διεθνής τάση, που εμφανίστηκε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο υπήρχε με άλλο όνομα, δεκατιανό. Όπως και να το πούμε, επιλέξαμε συνταγές για brunch με πρωταγωνιστές ανοιξιάτικα λαχανικά και με τον πρώτο ρόλο να δίνεται στα σπαράγγια.

Tα ανοιξιάτικα λαχανικά έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στις λαϊκές αγορές. Αυτό μεταφράζεται σε πολύχρωμα και εύγευστα γεύματα. Σπαράγγια, μπιζέλια, φασολάκια κ.α. είναι οι πρωταγωνιστές της εποχής. Ιδανικά για κάθε ώρα της ημέρας, πόσο μάλλον τις Κυριακές που ξυπνάμε λίγο πιο αργά απ’ ότι μας επιβάλουν οι καθημερινές μας υποχρεώσεις. Επιλέγουμε σπιτικό και ανοιξιάτικο bunch για να ανεβάσουμε τη διάθεση στα ύψη!

Ανοιξιάτικη Σαλάτα με σπαράγγια, πράσα, φασολάκια, αυγά ποσέ και βινεγκρέτ με ξύσμα λεμόνι

Υλικά

Για τη βινεγκρέτ:

  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. χυμό από 1 ή 2 λεμόνια
  • 2 κ.γ. ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 μικρό φρέσκο κρεμμύδι, σε φετάκια
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Για τη σαλάτα

  • 1 κούπα μπιζέλια
  • 2 κούπες φασολάκια κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 1 κιλό σπαράγγια
  • 2 – 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 αυγά
  • 2 κ.σ. λευκό ξύδι
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες 

Εκτέλεση

Για το Ντρέσινγκ: Μέσα σε μια μπασίνα αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμόνι, το ξύσμα, το μαϊντανό και το κρεμμύδι. Τα ανακατεύουμε καλά μ' ένα φουέ έτσι ώστε να δέσει το λάδι με το χυμό και να βγάλουν τα αρώματά τους τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Για τα λαχανικά: Βράζουμε νερό μέσα σε μια μεσαία κατσαρόλα. Ετοιμάζουμε μια μπασίνα με νερό και παγάκια. Όταν το νερό αρχίζει να βράζει ρίχνουμε τα μπιζέλια και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 με 1 1/2 λεπτό, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας, τα μεταφέρουμε στον πάγο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα σπαράγγια και τα φασολάκια. Απλώνουμε τα λαχανικά σε χαρτί κουζίνας και τα στεγνώνουμε. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Για τα αυγά: Βάζουμε περίπου 8 cm νερό, σε ένα μεγάλο τηγάνι. Το αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού, προσθέτουμε το ξύδι και αλατίζουμε. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία μέχρι το νερό απλά να σιγοβράζει. Σπάμε το πρώτο αυγό σε ένα μικρό μπωλ. Με ξύλινη κουτάλα ρίχνουμε στο αυγό μια κουταλιά από το ζεστό νερό με το ξύδι. Έπειτα, βυθίζουμε προσεκτικά στο τηγάνι το αυγό με τη βοήθεια της κουτάλας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα αυγά. Γυρίζουμε ελαφρά το ασπράδι από κάθε αυγό έτσι ώστε να καλύπτει τον κρόκο. Θα πρέπει να σταθεροποιηθεί το ασπράδι αλλά ο κρόκος να παραμένει υγρός (περίπου 2’). Μεταφέρουμε τα αυγά, με τρυπητή κουτάλα, από το τηγάνι σ' ένα μπωλ γεμάτο με ζεστό νερό.

Για το πράσο: Προθερμαίνουμε το ηλιέλαιο σε αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε το πράσο κομμένο σε ροδέλες και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Τα σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά. Τα καρυκεύουμε με αλατοπίπερο και τα μεταφέρουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας.

Για να «στήσουμε» τη σαλάτα: Σε ρηχά μπωλ ή πιάτα. Ανακατεύουμε τα μπιζέλια και τα σπαράγγια με τα 3/4 της βινεγκρέτ και καρυκεύουμε με αλατοπίπερο. Τα μοιράζουμε στα μπωλ ή πιάτα. Τοποθετούμε από πάνω το πράσο και τα ποσέ αυγά. Περιχύνουμε την υπόλοιπη βινεγκρέτ πάνω από τα αυγά και αλατίζουμε.

Μπρουσκέτα με σπαράγγια, ανθότυρο και μέντα

Υλικά

  • αλάτι
  • 8 – 12 σπαράγγια
  • 4 φέτες φρυγανισμένο ψωμί
  • 2 κ.σ.   ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα ανθότυρο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 ματσάκι μέντα

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε νερό να βράσει σε μια μεσαία κατσαρόλα και προετοιμάζουμε μια μπασίνα με νερό και παγάκια. Όταν το νερό βράσει, ρίχνουμε τα σπαράγγια στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε για 1- 1 1/2 λεπτό μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2.  Τα σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε στη μπασίνα με τα παγάκια. Τα αφήνουμε για περίπου 1 λεπτό μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και έπειτα τα κόβουμε σε κομμάτια.
  3. Ραντίζουμε τις φέτες του τοστ με ελαιόλαδο και το φρυγανίζουμε. Απλώνουμε το ανθότυρο και καρυκεύουμε με πιπέρι. Τοποθετούμε από πάνω τα σπαράγγια και φύλλα μέντας και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.  

Ομελέτα «τορτίγια» με σπαράγγια και σαλάτα

Υλικά

  • 10 αυγά
  • αλάτι
  • 2/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε κύβους
  • 1 κιλό σπαράγγια
  • 1 κούπα μπιζέλια
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 μαρούλι
  • 1/2 κούπα φύλλα μέντας
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ και στη μεγαλύτερη ένταση. Τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου στην σκάλα που απέχει περίπου 10 εκατοστά από το γκριλ. Χτυπάμε τα αυγά με φουέ σε μια μεγάλη μπασίνα, προσθέτουμε 2 πρέζες αλάτι και χτυπάμε για να διαλυθεί.
  2. Σ’ ένα μεσαίου μεγέθους αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Όταν κάψει, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει για περίπου 2΄. Προσθέτουμε τα σπαράγγια που έχουμε κόψει σε κομματάκια και τα μπιζέλια. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα για περίπου 6΄.
  3. Προσθέτουμε το αυγό και το ανακατεύουμε. Το αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί κρούστα τις άκρες του τηγανιού.
  4. Για να ψηθεί η πάνω πλευρά και για να μην ρισκάρουμε να μας σπάσει η ομελέτα όταν θα τη γυρίσουμε, τοποθετούμε το τηγάνι στο φούρνο κάτω από το γκριλ. Εκεί, αφήνουμε την ομελέτα μέχρι να ψηθεί και η πάνω πλευρά για να πάρει χρώμα.
  5. Ξεκολλάμε με σπάτουλα την ομελέτα από τις άκρες και τον πάτο του τηγανιού. Τοποθετούμε την ομελέτα σε λεία επιφάνεια, είτε σε πιάτο ή σε κάποιο ξύλο κοπής.
  6. Αναμειγνύουμε σ’ ένα μπωλ, το χοντροκομμένο μαρούλι, τη μέντα, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε και αναμειγνύουμε. Κόβουμε την ομελέτα «τορτίγια» σε κομμάτια και τη σερβίρουμε με σαλάτα.

Νιόκι με φρέσκια μυζήθρα σπαράγγια και προσούτο

Υλικά

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. προσούτο σε λεπτές φέτες, κομμένο σε λωρίδες
  • 1/4 κούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1 κιλό σπαράγγια
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. παρμεζάνα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμόνι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
  • 100 γρ. Φρέσκια μυζήθρα (προαιρετικά)
  • 1 συσκευασία φρέσκα νιόκι πατάτας

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε νερό και αλάτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και την αφήνουμε σε δυνατή φωτιά. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε ελαιόλαδο σ’ ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι. Όταν το λάδι κάψει, προσθέτουμε το προσούτο και το σοτάρουμε για περίπου 2΄ μέχρι να γίνει τραγανό. Προσθέτουμε τα σπαράγγια και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τη μισή παρμεζάνα. Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε για περίπου 4΄ μέχρι να δέσει η κρέμα. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι.
  3. Ρίχνουμε τα νιόκι στο νερό που βράζει. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 3΄, μέχρι να έρθουν στην επιφάνεια του νερού. Τα σουρώνουμε και κρατάμε το 1/4 του νερού από τα ζυμαρικά.
  4. Προσθέτουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα το νιόκι, το χυμό λεμόνι, το μισό ξύσμα λεμόνι, το σχοινόπρασο και 2 κ.σ. από το νερό που κρατήσαμε. Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση όλα μαζί και ανακατεύουμε. Σε περίπτωση που η σως μας φαίνεται πολύ πηχτή, προσθέτουμε και άλλο από το νερό που κρατήσαμε έτσι ώστε να γίνει πιο ρευστή.
  5. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με χυμό λεμόνι, παρμεζάνα ή φρέσκια μυζήθρα.