Χριστουγεννιάτικα μπισκότα που θα μείνουν αξέχαστα!

Βούτυρο, ζάχαρη και μυρωδάτα μπαχαρικά ευωδιάζουν το χώρο μας και γεμίζουν την ατμόσφαιρα ζεστασιά και αισιοδοξία. Μια αγαπημένη γλυκιά συνήθεια που τα μπισκότα μπορούν να έχουν εορταστικό αλλά και διακοσμητικό χαρακτήρα. Ξεχωρίσαμε τις αγαπημένες μας συνταγές και τις μοιραζόμαστε μαζί σας!  

Ακόμα και μια απλή συνταγή για μπισκότα μπορεί να μετατραπεί σε πολύχρωμη διακόσμηση για τα Χριστούγεννα! Σήμερα, υπάρχουν πολλές επιλογές σε χρώματα και οι τρόποι διακόσμησης ποικίλουν. Μπορούμε να φτιάξουμε γλυκά με βρώσιμους μαρκαδόρους, γυαλιστερές πολύχρωμες σκόνες, βρώσιμες πέρλες και σπρέϋ χρωματισμού. Επίσης, με τη βοήθεια των βρώσιμων αρωμάτων μπορούμε να απογειώσουμε τη μυρωδιά των μπισκότων μας. Οι επιλογές είναι συναρπαστικές, από panettone, μέχρι καρύδα, κανέλα και πικραμύγδαλο. 

Μπισκότα βανίλιας - βούτυρου σε σχήμα χιονονιφάδας

Υλικά

  • 1 -1/2 κούπας μαλακό βούτυρο 
  • 1- ½ κούπας ζάχαρη 
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 2 κ.δ. εκχύλισμα βανιλίνης
  • 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. κρέμα ταρτάρ

Γλάσο

  • 1- ½ κούπας ζάχαρη
  • 3 κ.σ. μαλακό βούτυρο
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανιλίνης
  • 1 με 2 κ.σ. γάλα
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής 
  • χρωματισμένη ζάχαρη 

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη, για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια κρέμα με απαλή και μεταξένια υφή. 
  2. Προσθέτουμε τα αυγά και το εκχύλισμα βανιλίνης. 
  3. Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα και την κρέμα ταρτάρ. Προσθέτουμε αυτό το μείγμα σταδιακά στην κρέμα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. 
  4. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30΄.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη, σε πάχος περίπου 6 χιλιοστών. Κόβουμε τις χιονονιφάδες με ανάλογα αλευρωμένα κουπ πατ.  
  6. Τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί ή φύλλο σιλικόνης, σε απόσταση περίπου 2,5 εκατοστών και τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για περίπου 10 – 12 λεπτά. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσουν. 
  7. Για το γλάσο, χτυπάμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το εκχύλισμα βανιλίνης και το γάλα. 
  8. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής, ό,τι χρώμα επιθυμούμε εμείς. 
  9. Όταν το μείγμα μας είναι αρκετά πηχτό, το μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και διακοσμούμε τα μπισκότα μας. Μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με βρώσιμο γκλίτερ για να είναι πιο γιορτινά!

Μπισκότα gingerbread ανθρωπάκια

Υλικά 

  • ½ κούπα βούτυρο
  • ¾ καστανή ζάχαρη
  • 1/3 κούπα πετιμέζι 
  • 1 αυγό
  • 2 κ.ς. νερό
  • 2-2/3 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
  • ½ κ.γ. σκόνη κανέλας
  • ½ κ.γ. σκόνη μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. σκόνη μπαχάρι
  • βρώσιμοι μαρκαδόροι ή στυλό διακόσμησης 

Εκτέλεση 

  1. Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να έχουμε μια απαλή κρέμα. Προσθέτουμε το πετιμέζι, το αυγό και το νερό σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά. Τα προσθέτουμε στην κρέμα.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με πλάστη, σε σχήμα δίσκου. Τοποθετούμε τους δίσκους ζύμης στο ψυγείο για περίπου 30΄. 
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε αλευρωμένο πάγκο πατάμε κάθε δίσκο ζύμης, με πλάστη ώστε να αποκτήσει πάχος 3 mm. Κόβουμε με αλευρωμένο κουπ πατ σε σχήμα ανθρωπάκι.
  4. Τοποθετούμε τα ανθρωπάκι σε αντικολλητικό ταψί σε απόσταση 5 εκατοστών το ένα από το άλλο. Ψήνουμε για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα απομακρύνουμε από το ταψί και τα τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσουν. 
  5. Στη συνέχεια αφού κρυώσουν καλά, μπορούμε να τα χρωματίσουμε με σπρέϋ και να τα διακοσμήσουμε με τη βοήθεια μαρκαδόρων με χρώμα ζαχαροπλαστικής. 

Μπισκότα κόκκινες φωλιές καρύδας

Υλικά

  • 1/3 κούπας μαλακό βούτυρο
  • 85 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 κ.γ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου
  • 1 - ¼ κούπας αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 – ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 3 – ¾ κούπες τρίμμα καρύδας
  • 1 κούπα μαρμελάδα σμέουρο χωρίς σπόρους

Εκτέλεση 

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη τυρί κρέμα και τη ζάχαρη μέχρι να έχουμε μια αέρινη κρεμώδη κρέμα. Προσθέτουμε τον κρόκο, το χυμό πορτοκάλι και το εκχύλισμα αμυγδάλου. 
  2. Σε ένα ξεχωριστό μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  3. Βάζουμε το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά στην κρέμα το ξηρό μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις τρεις κούπες καρύδας. 
  4. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 30΄. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. 
  5. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας παίρνουμε μπαλάκια από το μείγμα και τα περνάμε από την καρύδα που έχουμε αφήσει στην άκρη. 
  6. Τοποθετούμε τα μπαλάκια σε αντικολλητικό ταψί, σε απόσταση 2,5 εκατοστών μεταξύ τους. Στη συνέχεια πιέζουμε τα μπαλάκια στο κέντρο τους με τη βοήθεια της άκρης της λαβής μιας ξύλινης κουτάλας
  7. Τα ψήνουμε για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. 
  8. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και γεμίζουμε τη λακκουβίτσα που έχουμε κάνει στα μπισκότα μας με την μαρμελάδα, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με έξτρα καρύδα.  

Μπάλες από ρούμι

Υλικά

  • 2 – ½ κούπας θρυμματισμένες γκοφρέτες 
  • 1 κούπα τριμμένα πεκάν 
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κ.ς. συν 2 κ.γ. κακάο
  • ¼ κούπας ρούμι 
  • 3 κ.ς. μέλι
  • 2 κ.ς. νερό 
  • έξτρα ζάχαρη ή θρυμματισμένες γκοφρέτες 
  • βρώσιμη χρυσόσκονη για ντεκόρ

Εκτέλεση 

  1. Ανακατεύουμε τις σπασμένες γκοφρέτες, τα πεκάν, τη ζάχαρη και το κακάο. 
  2. Προσθέτουμε στο μείγμα το ρούμι, το μέλι και το νερό.
  3. Σχηματίζουμε μπάλες των περίπου 2,5 εκατοστών. Τις περνάμε από την έξτρα ζάχαρη ή από τις θρυμματισμένες γκοφρέτες.
  4.  Πασπαλίζουμε με βρώσιμη χρυσόσκονη. Τις αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο

Εκτός από τις παραπάνω ιδέες, μπορείτε να είστε δημιουργικοί και με τις δικές σας συνταγές για μπισκότα. Αφήστε τη φαντασία και το ταλέντο σας να λάμψει, πιάστε τα βρώσιμα χρώματα και τα όμορφα διακοσμητικά και φτιάξτε τα δικά σας όμορφα στολίδια! 

Η ομάδα τους COOZINA σας εύχεται όμορφες γιορτές, συντροφιά σε αγαπημένα πρόσωπα και υπέροχες γεύσεις. 


#χριστουγεννα , #christmas