Φέτος το Πάσχα, ψήνουμε αρνί χωρίς κάρβουνα!

Η θερμοκρασία είναι το κλειδί. Το αρνί είναι ένα κρέας που καλό θα ήταν να ψήνεται medium - rare ώστε να αναδειχθεί πλήρως γευστικά, γύρω στους 60 βαθμούς Κελσίου. Για να αποφύγουμε το παραπάνω ψήσιμο, καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε ένα θερμόμετρο ψησταριάς ώστε να ελέγχουμε πλήρως τη θερμοκρασία. Αυτό θα μας βοηθήσει ώστε να αποφύγουμε το στρες της σωστή προετοιμασίας, καθώς είναι δύσκολο να μαντέψουμε τη θερμοκρασία που έχει η ψησταριά μας, την εκάστοτε στιγμή, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τους 180-220 βαθμούς.

Με κόκκαλο ή χωρίς; Είναι αλήθεια πως το κρέας με κόκκαλο έχει πιο ελκυστική εμφάνιση και η γεύση του είναι λίγους βαθμούς πιο πάνω από το ξεκοκκαλισμένο, ωστόσο το ψήσιμο για μεγάλα κομμάτια με κόκκαλο, είναι πιο χρονοβόρο κι έπειτα το σερβίρισμα κατά τη διάρκεια του γεύματος είναι ένας μικρός μπελάς, σε αντίθεση με το κρέας χωρίς κόκαλο το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε αμέσως με το που βγει από τη σχάρα.

Γεύση: Οι μαρινάδες είναι πεντανόστιμες, τι καλύτερο από μια πάστα επάλειψης με φρέσκα μυρωδικά, πάνω στο αρνάκι μας. Όταν έρχεται η στιγμή να προσθέσουμε γεύση, απλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας και να αξιοποιήσουμε όσα έχουμε στον κήπο μας ή στα ντουλάπια της κουζίνας μας, χωρίς περιορισμούς.

Σίγουρα ο ανθός αλατιού και η πάστα σκόρδου ταιριάζουν γάντι με το δενδρολίβανο και τη μέντα. Δεν θα πρέπει να τσιγκουνευόμαστε όταν κάνουμε στο αρνάκι μας επάλειψη με την πάστα μυρωδικών, καθώς η τραγανή πέτσα είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι κάθε απολαυστικής μπουκιάς, και ακολουθεί η γεύση.

Ένα αρνίσιο μπούτι είναι μια καλή επιλογή για το πασχαλινό τραπέζι, διότι δεν είναι απαραίτητο να προμηθευτούμε ένα ολόκληρο αρνί το οποίο θα μας μείνει για μέρες στο ψυγείο Το αρνάκι μας ψημένο σε ψησταριά υγραερίου θα είναι γευστικό και γιορτινό!

 

Ας δούμε μια συνταγή για αρνίσιο μπούτι, ψημένο σε ψησταριά υγραερίου.

Υλικά

  • 2 1/2 ίσιο μπούτι
  • 1 σκόρδο
  • 1 ματσάκι δενδρολίβανο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 καρότα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε τέταρτα
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί (περίπου 150mlml)
  • 1 1/2 λίτρο βοδινό ή αρνίσιο ζωμό

Εκτέλεση

  1. Αυτή η αρωματική συνταγή θα σταθεί επάξια πάνω στο πασχαλινό γιορτινό τραπέζι, θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλου, οικογένεια και φίλους!
  2. Προετοιμασία την κουζίνα
  3. Προθερμαίνουμε την ψησταριά, στην έμμεση θερμότητα 50/50, στους 200 βαθμούς.
  4. Κάνουμε μικρές τρύπες στο μπούτι, σε όλη του την επιφάνεια, όπου «κρύβουμε» φέτες σκόρδου και δενδρολίβανο, θα χρειαστούμε ένα αιχμηρό μαχαίρι, για να μην δυσκολευτούμε στο τρύπημα του κρέατος.
  5. Περνάμε το αρνί από την άμεση θερμότητα, ώστε να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία της ψησταριά, στην έμεση θερμότητα, στους 180 βαθμούς. Διασκορπίζουμε καρότα, κρεμμύδια και το υπόλοιπο σκόρδο και δενδρολίβανο σε ένα μεγάλο ταψί, προσθέτουμε το κρασί και το ζωμό, έπειτα τοποθετούμε το αρνί στο ταψί.
  6. Ψήνουμε (με την έμεση μέθοδο) για περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά. Γυρίζουμε το αρνί στα μισά της ώρας ώστε να ψηθεί και από τις δύο πλευρές. Για να έχουμε medium ψήσιμο, ψήνουμε μέχρι το εσωτερικό του αρνιού να φτάσει τους 65 βαθμούς Κελσίου. Όταν είναι έτοιμο το απομακρύνουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο να ξεκουραστεί για 15'.
  7. Καθώς το αρνί ξεκουράζεται, φτιάχνουμε τη σάλτσα ψητού. Μεταφέρουμε το ζωμό σε κατσαρόλα περνώντας το από σουρωτήρι για να αφαιρέσουμε τα λαχανικά και τα αρωματικά. Ο ζωμός, θα πρέπει να είναι πλούσιος, ελαφρώς πηχτός και να έχει έντονη τη γεύση από το αρνί. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην άμεση θερμότητα και το αφήνουμε να πάρει μια βράση, αν νομίζουμε πως τη θέλουμε πιο δεμένη προσθέτουμε λίγο αλεύρι, απομακρύνοντας το λίπος που βγαίνει στην επιφάνεια του ζωμού.
  8. Όταν το αρνί μας ξεκουραστεί, το κόβουμε σε φέτες και το συνοδεύουμε με τη σάλτσα ψητού.

Καλό Πάσχα!!!